ČUDESNA BIĆA

Znanstvenici otkrili kako kitovi ‘razgovaraju‘: Postoje sličnosti između našeg i njihovog ‘jezika‘

Oni u u komunikaciji koriste neku vrstu fonetske abecede, a ono što je posebno zapanjujuće su varijacije
 Christopher Swann/Afp/Profimedia

Život kitova oduvijek je bio zanimljiv znanstvenicima, koji već dugo proučavaju njihovu inteligenciju i način na koji oni komuniciraju. Studija objavljena u časopisu Nature Communication otkrila je zanimljive novosti o tome kako ‘razgovaraju‘ kitovi ulješure, poznati po tome što imaju složene društvene strukture koje zahtijevaju sofisticirane načine komunikacije. Zbog toga oni koriste niz zvukova, nalik kodiranim porukama.

Kako piše Green.hr, znanstvenici su otkrili kako ovi kitovi u komunikaciji koriste neku vrstu fonetske abecede. To znači da mogu manipulirati ritmom, tempom, pa čak i dodavati dodatne zvukove kako bi stvorili varijacije unutar svoje komunikacije.

Ono što je posebno zanimljivo jest da značenje ‘riječi‘ ne dolazi samo od zvukova, nego je vrlo važan slijed i stanke između njih. Čudesno je što promjena redoslijeda zvukova može potpuno promijeniti poruku koju šalju, baš kao što slučaj i kod ljudi.

Razumijevanje komunikacije kitova ulješura znanstvenicima je oduvijek predstavljao velik izazov. Da bi otkrili značenje njihove komunikacije, koristili su kombinaciju najnovije tehnologije i analize. Na kitove su pričvrstili sitne uređaje koji su precizno bilježili zvukove i kretanje određenih skupina.

Potom su iz snimljenih podataka s pomoću algoritama tražili obrasce komunikacije, a rezultat je bio neočekivan – ova veličanstvena stvorenja imaju iznenađujuće sofisticiran sustav komunikacije.

Iako (još uvijek) nisu uspjeli dešifrirati jezik ovih morskih divova, znanstvenici se nadaju da bi ih buduća istraživanja mogla dovesti korak bliže tome. Utvrdili su, naime, da obrasci komunikacije ukazuju na kompleksnost ‘jezika‘ kojim se ovi veliki sisavci služe te da detalji, kao što su promjena ritma, stanke, duljine i frekvencije zvukova, stvaraju poruku, posve jasnu drugim jedinkama u grupi. Očito, kitovi imaju puno kompleksniju komunikaciju od ostalih životinjskih vrsta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 11:08