ZAGREBAČKIM ULICAMA

Velika ptica tri dana jurila gradom, hvatači je neuspješno lovili, na kraju se u sve umiješala i policija

Najprije se mislilo kako je riječ o emuu, a onda je otkriveno da je životinja zapravo nandu

Nandu

 Azil Dumovec

Bio je to utorak prijepodne. Na službeni mail zagrebačkog ZOO vrta upravo je stigla fotografija neobične životinje koju je jedan muškarac vidio u ulici Jazbina. Napisao im je kako mu se čini da se radi o velikoj ptici, emuu. Zaposlenici ZOO vrta su, videći fotografiju, o njoj obavijestili kolegu hvatača iz zagrebačkog Dumovca. On je odmah otišao u Jazbinu, kako bi provjerio što se događa.

Emua tamo nije bilo.

No, poziv od dugog čovjeka je došao u srijedu. Hvatač je još jednom otišao i vratio se praznih ruku. Potom, još jedna dojava u četvrtak. No, ptici nije bilo traga. U međuvremenu su se internetom počele širi fotografije i snimke životinje, pa je bilo jasno da se ne radi o emuu, već o nanduu ili mladom noju. Koja je vrsta, nije bilo moguće sa sigurnošću utvrditi jer se razlikuju najviše po veličini.

Dok su pticu pokušavali pronaći na terenu, zaposlenici skloništa istraživali su čija bi ona mogla biti. Kad su utvrdili odakle je mogla pobjeći, otišli su do njenog vlasnika i shvatili da je nandu već doma.

- Čovjek je rekao da je na kraju svoju pticu sam ulovio i vratio u dvorište. Zapisnik o slučaju došla je napraviti i policija - rekla je Tatjana Zajec iz Dumovca.

Osim policije, o slučaju je obaviješten i državni inspektorat. Veterinarska inspekcija će, naime, utvrditi smije li Zagrepčanin uopće imati nandua.

Riječ je o ptici neletačici iz Južne Amerike koja može narasti do 1.5 metra visine. Njihova su krila bolje razvijena nego nojeva, a hrane se korijenjem, sjemenkama i lišćem.

image

Nandu

Azil Dumovec
image
Azil Dumovec

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2024 17:58