Eriphia verrucosa

Upoznajte simpatičnog stvora iz Jadranskog mora koji ima brojna imena

Kliješta su im toliko snažna da mogu ozbiljno ozlijediti ljude kada su rakovi agresivno provocirani

Eriphia verrucosa

 Fakultet prirodnih znanosti u Puli

Jadransko more vrvi zanimljivim životom, a među njima je i jedan simpatičan rak za kojeg, baš kao i za brojna druga stvorenja, mnogi imaju svoj naziv. Eriphia verrucosa je njegovo latinsko ime, dok se diljem obale naziva na različite načine: žbirac, kosmač, grmalj, grancipor, grancipol, grma...

Njegovo crvenkasto-smeđe ili zelenkasto-smeđe tijelo, kao i kliješta – a donekle i ostali pereiopodi – prekriveni su brojnim žućkastim ili smećkastim kvržicama – bradavicama – što je obilježje po kojem je ova vrsta dobila ime (“verrucosa” znači “bradavičast”).

- Kliješta su im toliko snažna da mogu ozbiljno ozlijediti ljude kada su rakovi agresivno provocirani - objavili su s Fakulteta prirodnih znanosti u Puli, odakle su objavili nekoliko zanimljivosti vezano za ovog raka, kako bi s njime upoznali onaj dio javnosti kojoj vrsta baš i nije poznata.

Riječ je o životinjama koje uglavnom naseljavaju stjenovita staništa na malim dubinama blizu obale. Tijekom dana, skrivaju se u malim pukotinama ili ispod kamenja, a noću izlaze u potragu za hranom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 04:28