DUGOTRAJAN RAD

Indijska vlada se pohvalila kako je populacija nosoroga u toj zemlji utrostručena

Do 2008. godine bio je klasificiran kao "ugrožena vrsta", a sada je "ranjiva", po Međunarodnoj uniji za očuvanje prirode

Ilustracija

 Biju Boro/Afp

Populacija indijskih nosoroga premašila je četiri tisuće ovih životinja i u 40 godina gotovo se utrostručila, po podacima indijske vlade, objavljenima u povodu Svjetskog dana nosoroga.

- U Indiji, veliki nosorog s jednim rogom izvanredno se oporavio. Taj uspjeh rezultat je stalnih napora ministarstva za šume i lokalnih zajednica - istaknula je indijska vlada u priopćenju, podsjetivši da ih je prije 40 godina bilo 1500.

Populacija indijskog nosoroga, kojih je sredinom 19. stoljeća bilo mnogo, smanjila se zbog sportskog lova, krijumčara rogova i smanjenja prirodnog staništa toliko da je 1960-ih postao jako rijedak. Bilo je ostalo samo 600 životinja, potvrdile su indijske vlastimi.

Do 2008. bio je klasificiran kao "ugrožena vrsta", a sada je "ranjiva", po Međunarodnoj uniji za očuvanje prirode.

Indijski nosorog je s nosorogom s Jave i nosorogom sa Sumatre jedna od triju velikih azijskih životinjskih vrsta. Odrasla životinja može težiti do 2800 kilograma i doživjeti oko 50 godina.

Gotovo 80 posto populacije indijskog nosoroga nalazi se u nacionalnom parku Kazirangi, u državi Assam na sjeveroistoku Indije. Na svjetskoj razini, ugrožen je opstanak raznih vrsta nosoroga. Početkom 20. stoljeća bilo ih je pola milijuna, a sada ih je oko 28 tisuća, po Međunarodnoj zakladi za nosoroge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 18:04