GOSTI

Divni prizori s ušća Neretve: ‘Ovo je peti put tijekom godine da vidim ove ljepotane...‘

Najbliže Hrvatskoj je gnjezdilište plamenaca u Italiji, u blizini delte rijeke Po



 

 Barisa Iličić/Brkata sjenica

Iz metkovskog ornitološkog društva Brkata sjenica objavili su fotografiju plamenaca snimljenih na ušću Neretve. Premda oni više nisu toliko rijedak prizor u našoj zemlji, kako je to nekada bilo, još uvijek njihova pojava izazove pozornost svih onih koji vole ptice, a posebno onih koji se uz to bave i fotografijom.

- Subota jučer lipi prizor na ušću. Ponovo su nas posjetila dva prelijepa plamenca, a ovaj put radi se o dvije mlade ptice. Ovo je moj peti zabilježeni posjet u ovoj godini ovih ljepotana. Neretva im je postala često izletište budući da smatramo da su ovo ptice iz okruženja, Italije ili Crne gore i Albanije - istaknuo je predsjednik društva, Bariša Iličić.

Plamenci (Phoenicopterus roseus) su donedavno bili smatrani rijetkom vrstom u Hrvatskoj, objavili su iz udruge BIOM, no u posljednje vrijeme zabilježen je veći broj viđenja. Uglavnom se hrane u plitkoj vodi. Iako im je jelovnik raznolik, najčešće će se na njemu pronaći manji beskralješnjaci, mikroalge i sjemenki biljaka. Za vrijeme preleta i zimovanja zabilježeni su na lokalitetima u Istri (na Mirni, Paludu), Ninskoj solani, Stonskoj solani i na Neretvi. Plamenci se gnijezde u velikim skupinama na pjeskovitim i muljevitim obalama riječnih ušća, uz obale mora ili jezera.

Osim toga, mjesta gniježđenja su također i u toplijim predjelima oko Sredozemnoga mora; u južnoj Španjolskoj, u Francuskoj na ušću Rhône u Camarguei te u močvarnim predjelima sjeverne Afrike. Najbliže Hrvatskoj je gnjezdilište plamenaca u Italiji, u blizini delte rijeke Po. Nakon sezone gniježđenja plamenci se mogu vidjeti u Albaniji, Grčkoj, Italiji, Bugarskoj, Crnoj Gori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. listopad 2024 10:17