TAKO LAKO

Divan primjer iz Dalmacije: Čovjeku lastavice počele graditi gnijezdo na kući, evo što je učinio

Ovaj slučaj možda bude inspiracija i drugima, koji odluče postupiti jednako kad im ptice dođu
 Privatni album

Mnogi će, kad im ptica počne savijati gnijezdo na kući, odmah krenuti s rušenjem. Smeta im smeće koje nastaje dok ptica gradi, izmet, buka... Posebno je sve to problematično turističkim radnicima na obali, koji se uglavnom rješavaju gnijezda. No, ima i dobrih primjera - prošle godine su iz udruge BIOM objavili fotografije raznih kafića i restorana koji su se snašli kako bi suživot bio moguć. U svim slučajevima radilo se o gnijezdima lastavica, ispod kojih su ljudi stavili razne police, pletene košare i slične predmete, kako bi ptice normalno mogle boraviti u gnijezdu, a da njihov izmet nikome ne radi probleme.

Slično je učinio i jedan naš čitatelj iz mjesta Gradac na Makarskoj rivijeri. Kada se na stubištu njegova doma počelo graditi maleno gnijezdo, odmah je shvatio da su to lastavice. Otišao je po ljestve, pronašao nosače i komad drveta, pa napravio zaštitu ispod gnijezda.

image
Privatni album

- Zaključio sam da je ona dobra ako kojim slučajem neki ptić padne iz gnijezda, pa neće baš pasti na betonski pod koji je dosta daleko. No, htio sam i da mi taj dio stubišta nije pun ptičjeg izmeta, jer tu ipak prolaze moji gosti. Ovo je, mislim, idealno rješenje. Sad one polako grade gnijezdo i uskoro će se useliti u njega, nikome neće smetati, a meni je drago da su odabrale baš kod nas saviti gnijezdo - rekao nam je naš čitatelj.

Njegov primjer možda da ideju i drugima koji bi htjeli da im lastavice dođu. Ugodan suživot je, uz minimalan trošak i posve malo truda, itekako moguć.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 06:38