NAGLA PROMJENA

Zašto se životinje drugačije ponašaju za vrijeme pomrčine? Danas će se pokušati otkriti koji je razlog tome

U zadnjem promatranju, 2017. godine, kornjače i žirafe su počele juriti nastambama, a giboni su se odjednom počeli glasati

Ilustracija

 Mikhail Reshetnikov/Alamy/Alamy/Profimedia

Iako je tijekom ponedjeljka veliki broj znanstvenika koncentriran na ono što će se događati na nebu, stručnjaci koji se bave proučavanjem ponašanja životinja gledat će njih. Nekoliko ZOO vrtova privuklo je njihovu pozornost i u njima će se istraživati na koji način će određene vrste reagirati na promjenu na nebu.

Ovo istraživanje je nastavak onog kojeg su provodili i 2017. godine u SAD-u, kad je bila zadnja potpuna pomrčina. Tada su primijetili kako su kornjače odjednom počele juriti po nastambama, isto su radile i žirafe, a giboni su počeli kolektivno glasanje.

- Većina stvari koje smo tada vidjeli bile su povezane s onim što nazivamo cirkadijalnim reakcijama, tako da su životinje odjednom prešle na svoje noćno ponašanje. No, bilo je mnogo onih koje su postale anksiozne- rekao je Adam Hartstone-Rose, profesor biologije znanosti na Državnom sveučilištu Sjeverne Karoline, koji u ponedjeljak vodi tim istraživača i dobrovoljnih promatrača u zoološkom vrtu Fort Wortha u Teksasu.

- Očito životinje koje idu spavati misle da je pala večer. Ali činjenica da se neke ponašaju je anksiozno je misterij, jer mu ne znamo uzrok. Moguće je da su životinje svjesne da se događa nešto drugačije. Ako odjednom izgleda mračno, moj pas, koji je jako motiviran hranom, zabrinuo bi se da smo zaboravili obrok za njega, pa bi takvo nešto možda moglo prolaziti kroz glavu nekoj od ovih životinja - dodao je i istaknuo kako je jedini način da se otkrije što se zapravo događa promatrati životinje u istim okolnostima, piše Guardian.

Vlasnici kućnih ljubimaca uvijek su zabrinuti hoće li njihovi maleni prijatelji biti tjeskobni, pojasnio je, pa je važno razumjeti da li pomrčina zaista utječe na životinje.

- No, zapravo, glavni razlog zašto je to važno je zato što smo mi ljudi radoznali. Svatko tko ima psa zapitao se barem jednom o čemu njegov ljubimac razmišlja, a mačke su još tajanstvenije. To je nešto zanimljivo za promišljanje, a posebno u ovakvim situacijama, kada imamo pomrčinu - dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:57