DOBRO JE ZNATI

Zašto psi stavljaju šape na svoje vlasnike? Evo sedam mogućih razloga za to ponašanje

Ovo ponašanje može se okarakterizirati kao jedna od najslađih stvari koje pas radi
 Oleksiy Boyko/Alamy/Alamy/Profimedia/Oleksiy Boyko/Alamy/Alamy/Profimedia

Psi komuniciraju drugačije od ljudi. Budući da ne mogu razgovarati, koriste druge metode kako bi svima dali do znanja kako se osjećaju. Ponekad će vaš pas lajati, zavijati ili čak staviti šapu na vas, piše Worlddogfinder. Ovo se može okarakterizirati kao jedna od najslađih stvari koje vaš pas radi. Jeste li ikada doživjeli da vaš pas sjedne ispred vas i počne stavljati šapu na vas? Zašto to rade? Može li to biti znak nečeg lošeg?

Traženje pažnje

Najočigledniji razlog zašto vam psi stavljaju šape je traženje pažnje. Kad im je dosadno, psi će tražiti pažnju. Sa stavljanjem šape pokušavaju dobiti vašu reakciju i početi komunicirati s vama. Možda je vaš pas predugo bio sam i nedostajala mu je omiljena osoba, pa ako pas počne stavljati šape na vas kad dođete kući, to bi mogao biti razlog.

Vole vas

Drugi mogući razlog je taj što vas psi vole. Psi komuniciraju drugačije od nas i imaju svoje načine da nam pokažu ljubav. Neki psi će vas lizati, neki će se ušuškati u vašu blizinu, dok drugi mogu staviti šapu na vas. Kada pas stavi šapu na vas i pokuša uspostaviti kontakt očima, to znači da ima jaku emocionalnu vezu s vama.

Psi mogu osjetiti naše emocije, a ako smo tužni, pokušat će pomoći. U tom slučaju pas će vam staviti šapu kako bi vam dao do znanja da će sve biti ok i da je tu za vas.

Žele izaći van

Vaš pas bi mogao poželjeti izaći van, bilo za obavljanje nužde, u šetnju ili u posjet parku za pse. U svakom slučaju, ovo ponašanje će biti popraćeno skakutanjem, mahanjem repom, a u nekim slučajevima i lajanjem. Možda pas treba na hitnu pauzu za obaviti nuždu, a on će vas obavijestiti davanje šape.

Žele se igrati

Ako se vaš pas pokušava početi igrati s vama, mogao bi vam početi davati šapu. Ako primijetite igračke oko svog psa dok to radi ili vidite uzbuđeno skakanje i tapkanje, to bi mogao biti znak da se vaš pas želi igrati. Igranje sa svojim psom je vrlo važno, kako biste imali čvršću povezanost sa svojim psom, a i da ne dopustite svom psu da razvije probleme u ponašanju. Umoran pas je sretan pas. Ako svom psu omogućite odgovarajuću količinu vježbanja i vremena za igru, možete biti sigurni da će se dobro ponašati.

Uznemireni su

Psi će vas gledati kao alfu, i doći će kod vas po pomoć ako nešto nije u redu. Ako se vaš pas osjeća uplašeno ili tjeskobno, mogao bi početi stavljati šapu na vas. Ovo ponašanje će biti popraćeno savijenim ušima, spuštenim repom i stisnutim ustima. Ako niste sigurni što muči vašeg psa, može vam pomoći vaš veterinar ili trener pasa. Nema ništa sramotno u traženju savjeta.

Gladni su

Ako vam se pas približi i počne stavljati šapu na vas, to lako može značiti da je gladan i da je vrijeme za obrok. Možda ste psa zaboravili nahraniti u uobičajeno vrijeme, a on vam sada daje do znanja. Također, ovo se ponašanje može dogoditi kada jedete, a vaš pas će vam davati šapu u pokušaju da dobije hranu sa stola.

Ozlijeđeni su

U nekim slučajevima, davanje šape može značiti da je vaš pas ozlijeđen i da pokušava privući vašu pozornost da mu pomognete. Neki psi također mogu početi lajati, cviljeti i tresti se, ali u slučajevima blažih ozljeda pas bi mogao staviti šapu na vas. Ako nemate puno iskustva sa psima i niste sigurni što nije u redu s vašim psom, predlažemo da potražite pomoć veterinara za više informacija. Vaš će veterinar znati povijest bolesti vašeg psa i bit će mu lakše pomoći psu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2022 23:34