KOLUMNA VETERINARKE

‘Vlasnici me uvijek pitaju što mačke ne bi trebale jesti... Evo popisa zabranjenih namirnica!‘

U ovoj kolumni doznajemo i zbog čega je pojedina hrana loša za naše ljubimce

Ilustracija

 Apex News And Pictures Agency/Alamy/Alamy/Profimedia

Naše mačke su članovi familije i naši prijatelji, a mi, kao njihovi skrbnici, sasvim je prirodno da ih želimo razmaziti. Ali neka hrana i slatkiši, mogu predstavljati ozbiljan problem za njihovo zdravlje.

Nabrojat ću sedam vrsta hrane, s kojima nemojte hraniti vaše mačke.

1. MLIJEKO, SIR I OSTALI MLIJEČNI PROIZVODI: svi smo rasli sa spoznajom iz crtića ili knjiga da mali mačići piju mlijeko . Ali u stvarnosti, mačke i mliječni proizvodi u pravilu ne idu zajedno. Mnoge su mačke osjetljive na laktozu, a kravlje mlijeko i mliječni proizvodi ju sadrže. Ako im dajemo takvu hranu mogu povraćati i imati proljev. Što je s mačićima ? Vrijedi isto pravilo. Kravlje mlijeko i nusproizvode treba izbjegavati. Za mačiće, koji su premladi da bi jeli krutu hranu i nemaju izvor majčinog mlijeka, veterinari preporučuju hranjenje mliječnim formulama specifičnim za mačiće, koji osiguravaju bitne hranjive tvari za mačiće u rastu i nježne su za njihove trbuščiće.

2. ČOKOLADA: Čokolada koja je na bazi kakaa, sadrži dva sastojka koja su otrovna za mačke. To su teobromin i kofein. I mliječna i tamna čokolada mogu uzrokovati nekoliko opasnih simptoma: povraćanje, proljev, povišena tjelesna temperatura, ubrzano disanje i otkucaji srca, trzanje muskulature tijela. U slučaju velike izloženosti teobrominu i kofeinu, mačke mogu patiti od zatajenja srca, slabosti ili kome.

3. SIROVA JAJA, MESO I RIBA: kako su naše mačke uglavnom mesojedi, mnogi vlasnici misle da ih je sigurno hraniti sirovim mesom, ribom i sirovim jajima. Uostalom, što bi moglo biti prirodnije od sirovog? Međutim, ova sirova hrana može sadržavati opasne bakterije E. coli i salmonele, koje kod mačaka mogu uzrokovati proljev, povraćanje i letargiju. Izlaganje vaše mačke ovim patogenima, može se čak pokazati fatalnim. Sirovi bjelanjci sadrže protein avidin, koji može utjecati na pravilnu resorpciju biotina, H vitamina, potencijalno uzrokujući kožna oboljenja i loš izgled mačje dlake.

image

Silva Rakočević

Privatni album

4. HRANA ZA PSE: Ako imate i psa, velika je vjerojatnost da je vaša mačka s vremena na vrijeme probala njihovu hranu . No, dok povremeno grickanje vjerojatno neće naškoditi vašoj mački, stalna prehrana psećom hranom umjesto mačjom, može uzrokovati pothranjenost. Mačkama je potreban vitamin A, taurin i arahidonska kiselina-svi esencijalni nutrijenti koji se ne nalaze u hrani za pse.

Ako mačke jedu samo pseću hranu, postoji rizik od razvoja nekoliko stanja:

- nedostatak vitamina A može uzrokovati probleme s kožom, lomljivu dlaku, degeneraciju mišića ili noćno sljepilo

- nedostatak taurina može uzrokovati probleme s vidom, bolesti srca, letargiju

- nedostatak arahidonske kiseline može uzrokovati probleme s jetrom i bubrezima

5. KRUH I KVASAC: mačke povremeno sigurno mogu jesti kruh, ali imajte na umu da kruh za njih ne sadrži nutritivnu vrijednost, jer praktički nema masti ili proteina, tako da ne bi kruhom trebali zamijeniti uobičajenu prehranu za mačke. Kvasac i sirovo tijesto za kruh nisu sigurni za mačke, jer tijesto može fermentirati u mačjem želudcu i uzrokovati opasne probavne probleme.

6. TUNA: koja mačka ne voli tunu? Ova riba može poslužiti kao povremena poslastica za vašu mačku, no trebali bi izbjegavati hrane bogate mesom tune. Tuni nedostaje nekoliko hranjivih tvari koje su potrebne da mačke budu zdrave, a previše tune može dovesti do trovanja živom. Svakako im nemojte davati sirovu tunu.

7. LUK I ČEŠNJAK: luk, češnjak i drugi članovi iz te porodice, kao poriluk i vlasac, mačke ne bi smjele jesti, jer mogu izazvati anemiju. Bez obzira jesu li sirovi, kuhani, u prahu, ili dehidrirani, češnjak i luk mogu oštetiti eritrocite, a mogu uzrokovati mučninu, bolove u trbuhu povraćanje i proljev.

Zapamtite, da je većina mačaka radoznala i vole istraživati hranu koja je ostavljena na radnim površinama, stolovima ili sudoperima. Ako vaša mačka može skočiti na stol ili visoku površinu namještaja, pazite da opasnu ili pokvarenu hranu držite izvan dohvata mačke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 17:57