ZNA ŠTO RADI

Video: Evo još jednog dokaza da su gavrani zaista najpametnije ptice na svijetu!

Ono što o njima nije baš jako poznato je da su to monogamne ptice, a isto gnijezdo koriste godinama

Ilustracija

 Linda Kennedy/Alamy/Profimedia

Gavrani se smatraju najinteligentnijim pticama. Stručnjaci su dokazali da mogu planirati, izvrsno pamte, a uspješno predviđaju i ponašanje drugih. Sjajno oponašaju glasove, pa vlasnici ovih prekrasnih ptica mogu s njima zbog toga lako komunicirati.

O njihovoj inteligenciji svjedoči i ova snimka, na kojoj vidimo ženku gavrana kako ubacuje različito oblikovane kockice u točno određene rupe. Kad jedna kockica ne ulazi, jasno joj je da nema smisla gurati, pa pokušava s drugom rupom. Iz toga se jasno vidi kako razumije način na koji igrica funkcionira i da je razmislila o tome na koji način riješiti problem.

Nakon što sve kockice ubaci u rupe, dobije poslasticu. To su sjemenke, što jako voli. Ove su ptice, naime, svejedi. Vole razne sjemenke, a posebno kukuruz, no nije im strano da love miševe, kradu jaja iz gnijezda i jedu male ptice. Ako primijete strvinu, i njome će se rado pogostiti.

Ono što o njima nije baš jako poznato je da su to monogamne ptice, a isto gnijezdo koriste godinama. Nekada davno ih se moglo vidjeti diljem Europe, no u 19. stoljeću su proglašeni štetočinama. Brojka im se nakon toga ozbiljno smanjila, a u nekim su dijelovima kontinenta posve nestali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 05:37