OPREZ!

Uznemirujući prizor: Ovoliko jaja izliježe krpelj nakon što šest mjeseci ništa nije jeo

Veterinar je podijelio fotografiju kako bi upozorio vlasnike pasa da budu posebno oprezni

Ilustracija

 Viara Mileva/Imagesource/Profimedia

Veterinarska ambulanta Kvakan iz Čakovca na Facebooku je podijelila fotografiju koja je pomalo uznemirujuća za vlasnike pasa. Ispod nje su napisali:

- Jedan lokalni veterinar ostavio je živu ženku krpelja u izoliranim uvjetima, bez dodatne hrane (poznati su da mogu jako dugo hibernirati) i ona je nakon šest mjeseci na svijet donijela ovoliko jajašaca.

Nije ni čudo da smo preplavljeni njima, a vrijeme im opet počinje nakon vrućeg ljeta. Štitite svoje pse, prenose razne bolesti pa i one smrtonosne - objavili su.

Stručnjaci upozoravaju kako krpelji više nisu aktivni samo u toplije doba godine, tijekom proljeća i ljeta, nego ih unazad nekoliko godina možemo vidjeti i tijekom drugih godišnjih doba. Neki veterinari imali su slučajeve pasa oboljelih od piroplazmoze u vrijeme kada je najhladnije, a neki vlasnici znali su vidjeti krplje kako hodaju po snijegu.

Zbog toga veterinari upozoravaju kako vlasnici trebaju biti na oprezu cijele godine, te da ljubimce moraju redovito pregledavati i zaštititi ih od krpelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 14:57