TUGA

U Srbiji zbog afričke svinjske kuge eutanazirano oko 20 tisuća svinja

Bolest je registrirana kod više od 1100 uzgajivača na teritoriju 32 općine u 13 upravnih okruga

Ilustracija

 Peter Muller/Imagesource/Profimedia

U Srbiji je do 2. kolovoza zbog afričke svinske kuge (ASK) eutanizirano dvadesetak tisuća svinja, a potvrđeno je još 1637 slučajeva, od kojih je 979 uginulo, objavilo je srbijansko ministarstvo poljoprivrede.

Afrička kuga svinja registrirana je kod više od 1100 uzgajivača na teritoriju 32 općine u 13 upravnih okruga, a eutanazirane su 19.742 svinje iz zaraženih uzgajivačnica, navodi ministarstvo.

Slučajevi su potvrđeni u Pčinjskom, Braničevskom, Pomoravskom, Podunavskom, Moravičkom, Južnobanatskom, Borskom, Srednjebanatskom, Zaječarskom, Srijemskom, Šumadijskom i u Južnobačkom okrugu, te na širem teritoriju Beogradu.

Nadzor je do sada proveden nad 319.798 svinja diljem te zemlje, a kod mnogih od njih pronađena je zaraza i nije bilo druge nego da se nesretne životinje eutanaziraju, što je i napravljeno.

Tajnik Udruge za stočarstvo Gospodarske komore Srbije, veterinar Nenad Budimović, izjavio je za RTS da farmeri dobro znaju simptome bolesti, ali da je važno znati i kako spriječiti njeno širenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 13:07