VALJANI RAZLOZI

U ovom glavnom gradu uskoro će biti posve zabranjene neke vrste psećih ogrlica

Zabrana se uvodi zbog toga što su one štetne po fizičko i psihično zdravlje ljubimaca, stoji u objašnjenju odluke
 José Manuel Gelpi Díaz/Alamy/Alamy/Profimedia/José Manuel Gelpi Díaz/Alamy/Alamy/Profimedia

Određene pseće ogrlice uskoro će biti zabranjene Belgiji, točnije, u Regiji glavnog grada Bruxellesa. To se odnosi na cijeli niz ogrlica koje nisu dobre za pseće zdravlje: davilice, one koje puštaju struju u određenim okolnostima, ogrlice sa šiljcima...

Odluku je potvrdio regionalni ministar za zaštitu životinja Bernard Clerfayt za tamošnju Belga News Agency.

- Korištenje tih ogrlica nije bezopasno za pse i već je dugo kontroverzno. Niz studija pokazuje da ovi tipovi ogrlica nisu učinkovitiji za trening pasa od običnih, pa nema razloga da se koriste - priopćili su iz njegovog kabineta, piše Brussels Times.

Ogrlice koje imaju struju koriste se kako bi se, primjerice, kontrolirala pseća agresija. No, dokazano je da one često životinji donesu nepotrebnu bol i patnju. Zapravo, trening s tom ogrlicom zapravo stvara veći rizik od agresije, straha, anksioznosti i drugih neželjenih emocija i ponašanja ljubimaca, a istovremeno smanjuju kvalitetu odnosa s vlasnikom.

Brussels Animal Welfare Council je, u sklopu kampanje za zabranu ovih ogrlica, pozvao na promoviranje pozitivnih metoda treninga.

Ova će zabrana za sada biti uvedena samo na ovom području, no očekuje se kako će se u Flamanskoj regiji isto učiniti 2027. godine, a na zabrani se radi i u Valonskoj regiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:50