HUMANO

U ovom glavnom gradu odlučili su zabraniti kočije koje vuku konji, dozvoljene su samo - električne

Odluka stupa na snagu iduće godine, kada će u ‘mirovinu‘ otići tri konja koja rade taj posao
 Rick Strange/Alamy/Alamy/Profimedia

Glavni grad Belgije, Bruxelles, lani je dospio u brojne medije svojim humanim načinom borbe s prevelikim brojem golubova na ulicama. Za razliku od, recimo, našeg Osijeka, gdje se lani pucalo na gradske ptice (o čemu smo pisali), u Bruxellesu ih se hranilo posebnom vrstom hrane, u kojoj je bila kontracepcija, pa se na human način kontroliralo broj tih ptica.

Zato nimalo ne čudi da će se u tom gradu, čije vodstvo pokazuje da vodi računa o životinjama, uskoro zabraniti vožnja kočijama koje vuku konji. Umjesto njih, kočije će biti električne. Odluka stupa na snagu početkom iduće godine.

Trenutno se kočija može unajmiti od samo jednog vlasnika, koji ima tri konja. Procjenjuje se kako godišnje ta tri stvorenja prevezu oko 15 tisuća turista. Putnike centrom grada voze 30 minuta, što košta 39 eura, a prima se maksimalno pet ljudi. Za goste se ništa neće promijeniti - i dalje će moći iz zaprege razgledati prekrasni centar grada, samo što to više neće uključivati topot konjskih kopita ulicama grada.

Tamošnji mediji su istaknuli kako su tri konja koja sada vuku kočije radila zadnjih desetak godina. Kako se može pronaći na stranicama gdje se ova usluga oglašava, kočiju se može unajmiti svakoga dana u godini, tako da su te životinje zaista krvavo odradile zadnje desetljeće. Posebno ako se ima na umu da su ljeta sve toplija, a oni nekada imaju samo nekoliko minuta za odmor, prije nego novi turisti dođu k njima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 16:27