SECESIJA

Što spaja Muzej za umjetnost i obrt sa ZOO vrtom? Nova izložba o životinjama!

Javnost će od 10. do 13. lipnja besplatno u atriju muzeja moći pogledati predmete iz njihovih kolekcija
 Nera Simic/Cropix

Predstavljanjem EU projekta ARTNOUVEAU2 kojemu je Muzej za umjetnost i obrt jedan od vodećih partnera, izložbom secesijskih predmeta iz fundusa Muzeja za umjetnost i obrt, te edukativnim izložbenim panoima u ambijentu Zoološkog vrta grada Zagreba, danas je u Muzeju za umjetnost i obrt započelo obilježavanje Svjetskog dana secesije - World Art Nouveau Day.

Povodom Svjetskog dana secesije koji se svake godine obilježava 10. lipnja javnost će od 10. do 13. lipnja u atriju Muzeja za umjetnost i obrt moći besplatno razgledati izložbu „ZOO secesija u MUO“ na kojoj će biti predstavljeni odabrani secesijski predmeti iz zbirki keramike, metala, stakla i tekstila na kojima se javljaju životinjski motivi u okviru ovogodišnje teme „Životinje u secesiji“.

image
Nera Simic/Cropix

U istom periodu posjetitelji će u zagrebačkom Zoološkom vrtu moći vidjeti prigodnu izložbu na edukativnim panoima na kojima će biti predstavljeni secesijski predmeti s životinjskim motivima iz fundusa MUO uz popratne zanimljivosti o životinjama koje možemo naći u Zoološkom vrtu grada Zagreba, a to su bjeloruki gibon, paun, crvenokljuni labud i snježna sova.

image
Nera Simic/Cropix

Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba, tom je prigodom istaknuo: "Ovogodišnja tema Dana secesije Životinje i secesija podsjeća na neraskidivu vezu životinjskog svijeta i ljudskog stvaralaštva. Životinjski svijet, od mačaka do egzotičnih divljih životinja, na kraju 19. stoljeća snažno je nadahnjivao umjetnike, arhitekte i obrtnike, a zahvaljujući Muzeju za umjetnost i obrt u njihovim djelima možemo uživati i danas.

Bit će nam drago u Zoološkom vrtu grada Zagreba ugostiti izložbu fotografija secesijskih predmeta sa životinjskim motivima iz Muzeja te organizirati secesijom nadahnut popratni program. Ostajemo otvoreni za nove suradnje s MUO-om i drugim kulturnim ustanovama, umjetničkim udrugama i umjetnicima. Mi nastavljamo biti posvećeni istraživanju i zaštiti životinja te edukaciji građana. Nadamo se da će životinjski svijet biti vrelo nadahnuća i našim najmlađim posjetiteljima.“

image
Nera Simic/Cropix
image
Nera Simic/Cropix
image
Nera Simic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:25