BUDITE SPREMNI

Smiju li se ljubimci voziti novom žičarom? Da, ali evo koja pravila vlasnici moraju poštovati

Postoji samo jedna razlika između ostatka javnog prijevoza i novog načina transporta na Sljeme

Ilustracija

 Barna Tanko/Alamy/Alamy/Profimedia

Zagrebačka žičara razveselila je mnoge koji su je godinama čekali, no oni su se s punim pravom upitali što je s ljubimcima. Primjenjuju li se ista pravila kao i u ostalim vozilima ZET-a ili je nova usluga u nečemu drugačija? Iz te gradske tvrtke kažu nam da su pravila gotovo pa jednaka.

Žičarom je dopušten prijevoz kućnih ljubimaca, odnosno pasa visine grebena do 30 centimetara, mački i pitomih malih životinja u odgovarajućim ručnim transportnim kutijama. Dopušten je i prijevoz kućnih ljubimaca, odnosno pasa koji u grebenu imaju više od 30 centimetara, ako pas ima brnjicu i vodi se na kratkom povodcu, a vlasnik ima propisanu ispravu o upisu i cijepljenju protiv bjesnoće. Misle pritom na pseću putovnicu.

- U kabini se može prevoziti samo jedan kućni ljubimac, a putnik koji je uveo ljubimca u kabinu odgovoran je za njegovo ponašanje i dužan je nadoknaditi štetu koju kućni ljubimac nanese drugim putnicima ili onečisti kabinu. Putnik koji putuje s kućnim ljubimcem dužan je nositi pribor za čišćenje fekalija i očistiti površinu u kabini koju njegov kućni ljubimac eventualno onečisti. Potrebno je istaknutu kako je zabranjen prijevoz opasnih pasa, što je određeno posebnim propisima - kaže Domagoj Zeba iz odnosa s javnošću ZET-a. Pri tome misli na one ljubimce koje je Pravilnik o opasnim pasminama proglasio takvima.

Istaknuo je i kako slijepe osobe imaju pravo u kabinu žičare uvesti psa vodiča, osobe u invalidskim kolicima rehabilitacijskog psa, djeca s teškoćama u razvoju uz pratnju roditelja terapijskog psa, a treneri pasa, pse u školovanju. U kabinu se smije uvesti i pas na socijalizaciji u obitelji, a navedeni psi moraju nositi službenu ormu.

Prijevoz kućnih ljubimaca svih veličina žičarom je besplatan, što je velika razlika u odnosu na ostatak gradskog prijevoza, u kojem veliki psi plaćaju kartu baš kao i svi drugi putnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2024 16:22