FOTO

Školjke koje su šest godina uzgajane u zatočeništvu konačno su puštene na slobodu

Stručnjaci se nadaju da će one pomoći povećanju populacije, koja je u padu
 Oli Scarff/Afp

Chris West, zaposlenik West Cumbria Rivers Trusta, izvukao je svoj skener i krenuo u akciju. Uz pomoć uređaja treba otkriti gdje se nalaze dagnje koje su on i njegovi kolege već pustili. Kad nađe mjesto na koje su se uhvatile, onda je to najbolje za puštanje novih, mladih dagnji. Njih su Chris i njegovi kolege punih šest godina uzgajali u zatočeništvu i sad će ih pustiti u britanski Lake District.

Zašto toliko muka oko školjki? Jer je broj onih koji još uvijek na tom području žive toliko pao da su se svi uspaničili. Ove školjke mogu živjeti i do 130 godina, tako da nije stvar u tome da umiru mlade, nego ih najviše uništavaju, jasno, ljudi. Ne samo da ih vade, nego im uništavaju staništa, a opada i kvaliteta vode, pa se zbog toga moralo nešto poduzeti.

Mlade dagnje su pažljivo uzgajane, a onda su puštene na slobodu. Stručnjaci se nadaju da će one pomoći povećanju populacije. West Cumbria Rivers Trust radi na poboljšanju staništa dagnji i to puštanjem i praćenjem mladih školjki. Sve to se odvija u sklopu britanskog Nacionalnog programa uzgoja dagnji u zatočeništvu koji vodi Udruga za slatkovodnu biologiju.

image
Oli Scarff/Afp
image
Oli Scarff/Afp
image
Oli Scarff/Afp
image
Oli Scarff/Afp
image
Oli Scarff/Afp
image
Oli Scarff/Afp
image
Oli Scarff/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 10:12