MALAC U AKCIJI

Ruski studenti šalju hrčka u svemir. Tvrde da on neće biti još jedna Lajka

Maleni Homka bit će podignut na stratosferskom balonu na visinu od 20 kilometara

Ilustracija

 David Špidlen/Bod Zlomu/Profimedia

Studenti sa Sveučilišta u sibirskom gradu Tomsku poslat će prvog hrčka kozmonauta na svijetu u svemir. Riječ je o hrčku po imenu Homka, piše Russia Beyond.

Čitav događaj odvijat će se u okviru studentskog biznis-inkubatora Tomskog državnog sveučilišta za sustave upravljanja i radioelektroniku koji vode Nikita Čeban i Mark Rudakov. Kako je planirano, hrčak će se u svemir uputiti na jesen ove godine. Ako nitko ranije ne pošalje nekog drugog hrčka u svemir, Homka će biti prvi astronaut svoje vrste. Njega, naravno, nitko nije pitao ništa o tome želi li sudjelovati u ovom pokusu, za kojeg nije ni jasno zbog čega se točno vrši.

- Imamo specijalne programe koji omogućavaju da već sada odredimo točno mjesto prizemljenja s preciznošću do pet kilometara. A to znači da ćemo Homka sigurno vratiti - kaže Nikita Čeban, jedan od inicijatora projekta.

Hrčak će biti podignut na stratosferskom balonu na visinu od 20 kilometara. Let će trajati oko 90 minuta, a životinja će se nalaziti u kapsuli s atmosferskim pritiskom koji je za nju uobičajen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:40