POSAO IZ SNOVA

Prizor da se rastopiš: Spasili preslatko mladunče morža, hrane ga na bočicu i maze satima da bi preživio

Kad im je došao, imao je svega devet kilograma i bojali su se da neće preživjeti prvu noć

Mladunče morža, ilustracija

 Seaworld Orlando/Mega/The Mega Agency/Profimedia

Ima poslova koje svi želimo raditi - zamislite da vam plaćaju da osam sati svog radnog vremena mazite neku super slatku životinju? Do sada su svi zavidjeli onima koji primaju plaću da bi se igrali i mazili s malenim pandama, no sada postoji još jedan posao za kojim možemo žudjeti. Istina, riječ je o kratkotrajnom poslu, i iza njega je tužna priča, ali sviđa nam se ideja da mazimo ni više ni manje nego morža i na taj način mu pomažemo.

Zaposlenici Sea Life centra iz Sewarda na Aljasci ionako imaju dobar posao, ali sad je on posebno neodoljiv. Na skrb im je, naime, došlo mladunče morža koje je ostalo bez majke i, osim što ga hrane, moraju ga neprestano maziti. To je potrebno da bi ovaj mjesec dana star mališan, koji je u trenutku dolaska imao svega devet kilograma, preživio.

Mladunčad morževa je ovisna o svojoj majci sve do druge godine života. Na svu sreću, dobro reagiraju na brigu ljudi, objavili su iz centra i obavijestili javnost kako maleni mužjak dobro prihvaća bocu. Nije mu ni najmanje čudno da iz nje dobiva svoje mlijeko, odnosno, prilagođeno mlijeko. Najtežu noć, prvu, je preživio, pa se zaposlenici nadaju kako će je uspješno othraniti. Zbog toga ga i maze, jer tako nastoje zadovoljiti potrebu za dodirom malenog stvorenja koje je izgubilo majku.

- Naš tim je uspio udebljati našeg malog pacijenta, koji sada teži 64 kilograma. Radimo sve što možemo na tome da se nastavi ovako dobro hraniti - objavili su iz centra u nedjelju ujutro.

Koliko je ovo specifičan slučaj pokazuju brojke: ovo je prvo mladunče morža o kojem centar brine u zadnje četiri godine, i jedno od njih svega deset, koliko su ih u svojih 25 godina rada primili.

Nije poznato hoće li se malena, koja još nema ime, moći vratiti u divljinu, s obzirom na to da je odrasla uz ljude. Naša vrsta, naime, nema često priliku ovako brinuti za mladunčad morževa, pa se zapravo ne zna hoće li se ovo siroče moći vratiti u divljinu ili će ostati na skrbi ljudi do kraja života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2024 06:51