ZLATNI GLOBUSI 2024.

Pas vodič za slijepe prvi put na crvenom tepihu: ‘Sretna sam i ponosna, moja Ingrid i ja stvaramo povijest!‘

Aria Mia Loberti, zvijezda TV serije ‘Svjetlo koje ne vidimo‘, vid je izgubila zbog teškog oblika genetskog oboljenja akromatopsije

Aria Mia Loberti s kujicom Ingrid

 Gilbert Flores/Golden Globes Via Afp

Psi vodiči slijepih i slabovidnih osoba mogu napraviti veliku razliku u životima svojih vlasnika - osim što im pomažu u snalaženju u prostoru, najbolji su im i najodaniji prijatelji te svojom pojavom ujedno promiču društvenu uključenost. Zato je apsolutno fantastično što je pas vodič po imenu Ingrid na crvenom tepihu na ovogodišnjoj dodjeli Zlatnih globusa u Beverly Hillsu u Kaliforniji pratio svoju vlasnicu Ariju Miju Loberti (29), zvijezdu Neflixove TV serije "Svjetlo koje ne vidimo" ("All The Light We Cannot See").

- Ovo je prvi put da je pas vodič za slijepe na crvenom tepihu. Sretna sam i ponosna što smo Ingrid i ja sudjelovale u stvaranju povijesti - rekla je Aria Mia, koja je vid izgubila zbog teškog oblika genetskog oboljenja akromatopsije.

image

Aria Mia Loberti s kujicom Ingrid

Gilbert Flores/Golden Globes Via Afp

Američka glumica u seriji "Svjetlo koje ne vidimo", temeljenoj na istoimenom romanu Anthonyja Deorra iz 2014., koji je dobio Pulitzerovu nagradu, igra slijepu Francuskinju Marie-Laure Leblanc, koja se susreće s njemačkim vojnikom kojega glumi Louis Hofmann. U seriji također glume Mark Ruffalo i Hugh Laurie.

Ova 29-godišnjakinja na audiciju za spomenutu ulogu otišla je nakon što joj je oglas za istu pokazala njezina učiteljica orijentacije i mobilnosti. Iako nikad prije nije glumila, Loberti je svojim umijećem oduševila redatelja Shawna Levyja, koji nije mogao vjerovati da joj je to bila prva audicija u životu.

image

Aria Mia Loberti s kujicom Ingrid i glumicom Alyssom Milano na UNICEF-ovoj Gali 2022.

John Angelillo/Upi/Profimedia/John Angelillo/upi/profimedia

- Uživa li gospođica Ingrid u ovom spektaklu - pitali su Ariju Miju na crvenom tepihu Zlatnih globusa. Njezina kujica je, baš kao da razumije pitanje, podignula njušku i zamahala repom, što je glumica protumačila kao čvrsto - da!

Inače, Ingrid je svoju obuku s kalifornijskom organizacijom Psi vodiči za slijepe započela još kao jednomjesečno štene, a prije nego što su je spojili s Loberti, intenzivno se školovala 20 mjeseci. Svojoj vlasnici svojedobno je spasila i život - naime, dok su prelazile cestu, glumica nije čula automobil koji im se približavao. Da stvar bude još gora, vozač je u tom trenutku tipkao poruke na mobitelu i nije pazio na cestu. Ali Ingrid je znala što treba napraviti - labradorica je iznenada oštro skrenula udesno i svojim tijelom udarila Ariju Miju, vrativši je natrag na sigurno, tj. na rubnik.

- Izrazito je važno da se ljudi koji trebaju pse vodiče pokažu na tako vidljivom događaju kao što je Zlatni globus jer to uči širu javnost o važnosti pasa koji mogu pomoći ljudima da vode punije živote, ali i potiče ljude da doniraju organizacijama koje pomažu ljudima u nabavi pasa vodiča - objavila je udruga Guide Dog Foundation for the Blind.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 01:02