BIOLOŠKA ZAŠTITA

Ovaj čovjek je podučio svog psa kako naći stjenice, izgubljene pse, prislušne uređaje...

Majka koja je posumnjala da joj sin koristi drogu pozvala nas je da mu pretražimo sobu dok je on u školi, priča Stjepan Kos

Stjepan Kos i njegov pas, koji traži uzorak mirisa eksploziva postavljen u automobilu 
 

 Goran Mehkek/Cropix

Za iznajmljivače i hotelijere one su noćna mora. Mogu im otjerati goste, uništiti imidž. Riječ je o stjenicama, za koje kažu da nema goreg nametnika. Stjenice su nametnici od javnozdravstvenog značaja uglavnom zbog njihovih neugodnih uboda, a mogu predstavljati i ozbiljni zdravstveni problem radi psihološkog stresa uzrokovanog ubodima. Obitavaju u pukotinama zidova, podova, stropova, namještaja, ispod lajsni, okvira prozora, štokovima vrata, ispod tapeta, između rubova i nabora posteljine i madraca, okvirima slika, uz električne vodove, ispod utičnica, ispod tapiciranoga namještaja… Obzirom da je u nas sve više turista, njihova je pojavnost posljednjih godina izraženija jer se prenose zrakoplovima, krzuzerima, autobusima, vlakovima, brodovima i jahtama i javnozdravstveni servisi nazivaju ju putničkoturističkom infestacijom.

I kao rješenje nude klasične metode dezinsekcije. Ali Stjepan Kos, vlasnik i trener pasa u školi Tara K-9 Security u pitoresknom Banjem Selu kod Donje Zeline demonstrirao kako 3,5 godišnji špringler španijel Gibbs otkriva stjenice. U posljednje vrijeme imao je nekoliko intervencija u hotelima koji su čuli da im čovjek koji iza sebe ima 32-godišnje iskustvo vodiča i dresera pasa, koji je radni vijek proveo u policiji kao vodič i trener pasa, koji je nastavio s tim poslom sada ima rješenje za njihov problem. Korištenje pasa u biološkoj zaštiti u Hrvatskoj je novost, ali u svijetu, posebno u SAD-u poznata je preko 20 godina. Naravno, u u fotelji dnevnog boravka nije bila prava stjenica, već se koriste "testeri", kupljelni marekri koje Stjepan Kos naručuje iz Engleske i jedna ampula ovisno o kojoj je vrsti mirisa riječ (razne vrste droge, eksloziva, stjenica) stoji od 180 do 250 funti.

Naš sugovornik naravno mora čuvati diskretnost svojih klijenata. O tome kako je došlo do toga da se uz obuku pasa za potrage, dresurom za iračku vojsku i policiju s kojom ima ugovor od 2017. godine, individualne dresure pasa, te korištenjem pasa za detekciju puknuća na cjevovodima, otkrivanja ugljikovodika, pirotehnike na stadionima, potrage za nestalim osobama i kućnim ljubimcima počeo baviti i biološkom zaštitom kaže: u nas i inozemstvu.

image
Goran Mehkek/Cropix

- Vidjeli smo da za biološkom zaštitom postoji potreba i naprosto počeli smo to prezentirati. U početku smo došli na tvrdi teren jer negdje i nismo bili dobrodošli. Ali, mi smo ponudili cjelovito rješenje jer pas ne samo da će otkriti stjenice, već smo napravili ugovor s jednom veterinarskom poliklinikom koja ima odjel koji se bavi dezinsekcijom. Jer, ako samo pomoću psa otkrijemo stjenice nismo riješili problem, jer prostor treba ostaviti sigurnim. Stjenica je bilo i bit će ih i neke hotelske kuće čak na svojim internet stranicama objavljuju što poduzimaju za biološku zaštitu. Od svih ponuda koje smo mi poslali jedino nam je odgovorila Turistička zajednica Istarske županije čiji su članovi pokazali interes za naš posao. Naprosto valda fama, da ako se to već i dogodi da o tome ne treba puno pričati, da to treba sakriti pod tepih, a to je potpuno pogrešno - kaže Kos. Nakon što nam je uvodno objasnio zašto je važna biološka zaštita dnevni boravak glumio je hotelsku sobu. U fotelju je bio zaguran "mirisni tester" koje naravno ljudski nos nije osjetio. Ali, nakon što je Gibbs ušao u sobu i onjušio svaki kutak prostora, stao je točno na mjestu ispred gdje je bio tester i počeo lajati. I doista u tom dijelu bio je "stjenični tester". U drugom pokušaju otkrio je stjenice u polici komode dnevnog boravka. Nakon uspješno obavljenog posla veselo mašući repom igrao se teniskom lopticom koju je dobio kao nagradu. O još nekim specifičnostima i prednostima korištenja obučenih pasa za biološke detekcije naš sugovornik kaže:

- Prednost korištenja psa je što će on otkriti točno u kojoj se sobi primjerice ima stjenica. Jer, recimo soba 111 u nekom hotelu može biti kontaminirana i to će pas otkriti, ali ako u susjednoj sobi nema stjenica neće biti potrebe da možda provodite deratizaciju cijelog kata ili objekta. Sve to i traje i stoji puno novca, a sa psom se može to riješiti puno povoljnije. Uštede su velike. Ipak, zasad nam se javljaju samo kad se pojavi takav problem, a nismo imali slučajeva da netko traži preventivno pregled objekata - priča nam iskusni dreser pasa. O tome što je još bitno da bi se kvalitetno riješio problem koje mogu izazvati stjenice kaže:

image
Goran Mehkek/Cropix

- Bitna je iskrenost, povjerenje, a ne da morate izvlačiti što se dogodilo ili tražiti po recenzijama. Mi smo angažirali menadžera i obzirom da je ovo jedan novi projekt dosad smo imali mali broj intervencija, ali uvjeren sam da će potreba za našim uslugama biti sve veća. Jer, nas zovu i iz Slovenije i jedina smo certificirana tvrtka u ovom dijelu Europe za ovakve vrste biološke zaštite. Nama se nigdje ne žuri, ali gotovo sam uvjeren, da će se potreba sve više pokazati. Treba malo dok se to sve pokrene, na dobrom smo putu, nema forsiranja i krenut će to. Cijena, pregled ovisi o puno detalja, jeste li nas zvali za jednu sobu, jeste li nas zvali za područje Zagreba županije, da li bi pregledali cijeli kat, ili jednu sobu, cijena varira o puno detalja. Ali, kad se radi o nekom paušalu cijene su bitno manje, ali opet ovisi je li to dugoročni ugovor ili se radi o jednokratnom rješavanju problema - objašnjava Stjepan Kos. A hoće li se trajno netko jednim pregledom i dezinskecijom riješiti stjenica kaže:

- Nema pravila, to nije zaštita kao kod drugih sigurnosnih mjera, to je praktički nemoguće napraviti. Naprosto nužno je održavati higijenu, i to određenim sredstvima ima stvari koje mogu smanjiti rizik. Ako imate invaziju morat ćete od parketa, namještaja, kreveta, tapecirunga sve spaliti - kaže naš sugovornik. Kaže kako su često i manji psi, a ne samo ovčari pogodni za ovakve vrste posla, a klijenti često traže da ničim ne otkriju da su to psi koji su na zadatku, već da se ponašaju kao da su gosti hotela sa kućnim ljubimcem.

U opisu poslova Tare K-9 su često i potrage za nestalim kućnim ljubimcima, nestalim osobama, predmetima, a ono što je obilježja njegovih pasa je što tragaju na temelju individualnog mirisa. Osim osjetljivog psećeg njuha, u potrazi koriste dron i klasične detektivske metode jer su registrirani i za detektivske poslove. O primjerima iz prakse naš sugovornik kaže:

- Bilo da se radi o nestalom kućnom ljubimcu ili o nestalom osobom to je cijeli niz mjera i radnji koje se poduzimaju prije samog traganja. Traganje je samo jedan završni dio koji se koristi. Ako se radi o kućnom ljubimcu, čovjeku bitno je imamo li individualni miris, kad je nestao, provjerena informacija o viđenju, onda se prikupljaju svi ti podaci. Nekad Vas zovu za potrage nakon dva tri mjeseca od nestanka. Vi nemate mirisne slike nikakve, nemate informacije, krećete iz ničeg. Zato je bitan cijeli niz parametara, prikupljaju se obavijesti koje su provjerene, da je viđen bez obzira što je nestao prije dva ili tri mjeseca. Onda počinjemo s individualnim mirisima na određenim parametrima. Kada vidimo da pas reagira na određene parametrima idemo sve bliže prema cilju. Ako nema informacije o tome mijenjamo dio područja za pretragu i skraćuje se teren. Zadnja informacija je najvažnija stvar i to nas vraća na polazišnu točku. Nama nije bitno je li nestao prije dva mjeseca ili pet dana ako imamo provjerenu informaciju da je viđen tad i tad to nam znatno olakšava posao. Mi koristimo i dronove za šire područje, pogtovo ako je ravnica, ljudi vjeruju daleko više kada se koristi pas i imamo 65 do 70 posto rezultata. Kada su u pitanju kućni ljubimci mi vrlo rijetko dođemo do kućnog ljubimca jer su psi isprepadani, bježe. Ali, mi ga lociramo i u savjetu sa vlasnicima oni ga pokušaju uloviti na neki drugi način. Ti koji su isprepadani bježe od samog sebe.

image

Pas traži uzorak mirisa stjenica koji je postavljen u stanu

Goran Mehkek/Cropix

Nedavno nam se obratila vlasnica psa koji je nestao prije 60 dana i ona je stručno bilježila na karti segmente gdje je bio viđen. Kad je krenula u detaljne provjere gdje je bio viđen i od tih svih nekoliko terena odabrali smo jedan koji je bio najidealniji. Kroz 20 minuta pas ga je locirao u šumi. Bježao je, ali ga je našla nakon nekoliko dana, bilo je teško nemoguće koristiti dron jer je bujna vegetacija. Imamo situacije kad nas zovu, ali ne izlazimo. Jer, dešava se da se pas nakon tri do pet dana dana počinje vraćati sam jer intenzivnije osjeća glad i nudimo im opcije da samo prate i koriste samo provjerene informacije. Kad nudite nagradu ima svašta, nemoguće je da je viđen u Zagrebu i za pola sata je viđen u Rijeci - kaže naš sugovornik. O tome koje pasmine pasa koristi i koje su pogodije za dresure takve vrste kaže:

- Kada koristite psa kao privatna tvrtka, nema pravila, bitna je sklonost i zdravstveno stanje, da on ima mentalne sposobnosti i da tjelesno na nešto liči. Pas je samim dolaskom ulijeva povjerenje. Kada krenete sa odabirom pasmine bitan je mentalitet, da li on ima nagon. To je u biti samo jedna igra gdje on nakraju dobije nagradu. Na koji način pas reagira. Kod biološke pretrage nakon što detektira miris, on se umrtvi i počinje lajati na mjestu gdje otkrića. U pretrazi koristimo veliko povećalo, baterijske lampe jer stenicu ne možete vidjeti golim okom. Kod potraga se najčešće koristi njemački ovčar, to su sivi ili crni, nizozemski, belgijski ovčari. Više ih koriste policijske i sigurnosne službe jer kad Vam treba zaštite kod špringer španijela nemate osobnu zaštitu, a imate situaciju kad možete biti napadnuti i ugroženi. Ako je još školovan i pod kontrolom Vaša zaštita je na visokoj razini.

Zašto su bitne pasmine koje nisu jako službene. Jer, kad dođete s njemačkim ovčarom u hotelski objekt gosti bi mogli pomisliti da tražite drogu ili ekspoziv. Ovaj je mali, podvuče se, diskretan je, bitno je da se ne diže panika, negdje čak ne daju da pas ima uniformu na sebi, nego da glumimo gosta. Te male pasmine ljudi ih se ne plaše, jer nekad radimo detekciju i po čovjeku, primjerice pirotehnika, špringer španijel su miroljubive pasmine i svi su susretljiviji, nego kad dođete sa njemačkim ili belgijskim ovčarom - pojašnjava Kos. I dok je Gibbs otišao na zasluženu igru, njemački ovčar Don u dva je navrata vrlo brzo otkrio "mirisni trag" eksploziva u kutiji koja je "glumila" bombu ispod naše službene Škode. I zadnji test bio je pronalazak patrone lovačkog streljiva koju sam mu sakrio u cvjetnjaku. Našao ju je za manje od minutu - kaže i dodaje:

- Svi mirisni testeri su kupljeni i "glume" prave mirise droge, eksploziva...Nakraju nam naš sugovornik otkriva još neke specifične zahtjeve klijenata koji mu se obraćaju. Majka koja je posumnjala da joj maloljetni sin koristi drogu pozvala nas je da mu diskretno pretražimo sobu dok je on u školi. Pas je našao drogu skrivenu ispod karata monopolija, ali i u odjeći u ormaru. Traže nas i za otkrivanje prislušnih uređaja jer baterije koje se koriste u tim uređajima, kao i SIM kartice kao i još neke komponente imaju specifične mirise koje psi mogu nanjušiti - kaže za kraj naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 23:18