LASTOVSKO PODRUČJE

‘Ovo je nevjerojatno, pronašli smo Corsiniu coriandriniu prvi put u 50 godina!‘

Riječ je o rijetkoj jetrenjarki koja je do sada kod nas bila poznata samo iz povijesnih podataka s Korčule i iz Dubrovnika

Corsinia coriandrina
 

 Marko Doboš/Park prirode Lastovsko otočje

Iz Parka prirode Lastovsko otočje objavili su kako su tijekom prošle godine proveli istraživanje lišaja roda Cladonia, podroda Cladina. Riječ je o lišajima koji rastu na tlu, grmaste su forme i čine “prekrivače”, a generalno im odgovaraju otvorenija staništa (rub šume, među makijom, vrištine) s kiselom podlogom.

- Uz po prvi puta zabilježene ove vrste lišaja, biolozi su pronašli i brojne druge zanimljive vrste - objavili su.

Lišaji roda Cladina, podroda Cladina su uspješno pronađeni. Zašto su važni? Ovo je grupa lišaja koji su od interesa za EU, stoga je Hrvatska dužna izvještavati o stanju populacija.

Obični stjenjar (Roccella phycopsis) je lišaj po prvi puta zabilježen za otok Lastovo ovim istraživanjem. U Hrvatskoj je vrlo rijedak, djelomično i zbog nedostatka prikladnih staništa, jer uglavnom traži kiseliju podlogu u sredozemnom području, dok kod nas prevladava vapnenac. Uz to, traži dosta vlage, što kod nas u tom području često nedostaje, pa najčešće raste u procjepima gdje se voda cijedi ili u zasjeni. U prošlosti se koristio za bojanje, no sada je njegovo sakupljanje zabranjeno, jer je riječ o ugroženoj i strogo zaštićenoj vrsti

- Corsinia coriandrina rijetka je jetrenjarka mediteranskog područja i istočnoatlatskog otočja koja je do sada kod nas bila poznata samo iz povijesnih podataka sa otoka Korčule i okolice Dubrovnika. Novi nalaz s Lastova predstavlja prvo opažanje u Hrvatskoj nakon 50 godina - objavili su.

Tankolisni goliš (Anogramma leptophylla) sićušna je jednogodišnja paprat koja je u Hrvatskoj iznimno rijetko bilježena. Većina podataka je vrlo stara, a na Lastovu je prvi puta pronađena 2015. godine, dok se prilikom ovogodišnjih istraživanja potvrdila njezina prisutnost.

I za kraj, Luzitanski jednolist (Ophioglossum lusitanicum) vrlo je neobična sićušna papratnjača mediterana i istočnog Atlantika. Ova strogo zaštićena i kritično ugrožena vrsta u Hrvatskoj je dugo bila poznata gotovo isključivo s juga Istre, ali u zadnje vrijeme se otkrila na nekoliko južnih otoka. Prilikom ovogodišnjih istraživanja na Lastovu je zabilježena po prvi puta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:20