KRITIČNO UGROŽENI

Ovo je Nada, tronoga kornjača spašena od švercera. U divljini je njenih rođaka samo 300

To što ima nogu manjka nimalo je ne usporava - uz pomoć pomagala brža je od ostalih

Hope

 Chester Zoo/cover Images/instarimages.com/Instar Images/Profimedia/Chester Zoo/cover Images/instarimages.com/Instar Images/Profimedia

Tronoga kornjača, koja pripada jednog od najrjeđih na svijetu, dobila je inovativnu vrstu pomoću kako bi još jednostavnije mogla hodati. Riječ je o vrsti kornjače imena angonoka (Ploughshare Tortoise), koja je kritično ugrožena. U divljini ih je svega 300-tinjak, a broj im se smanjio jer su često žrtva ilegalnih trgovaca.

Od jednog takvog je zaplijenjena tronoga kornjača nazvana Hope (Nada), nakon što ju je on prije tri godine, s još nekoliko drugih vrsta kornjača, pokušao u aktovci odnijeti na let iz Hong Konga. Sve su mu životinje oduzete, a on je poslan u zatvor na dvije godine.

Hope je najprije završila u utočištu u Hong Kongu, jer su joj ugradili svojevrsne valjke ispod donjeg dijela oklopa, kako bi se mogla kretati. Kad je došla u Veliku Britaniju u ZOO Chester, poduzeti su daljnji koraci da joj se olakša kretanje. Ona se tome odlično prilagodila i brža je od kornjača s kojima dijeli nastambu u tom ZOO vrtu, a koje imaju sve četiri noge.

Planiraju da Hope uđe u njihov program razmnožavanja - ne samo njihov, jer u tom programu sudjeluje preko 60 ZOO vrtova na svijetu. Svi oni nastoje da na svijetu bude dovoljno angonoka, kako bi ih mogli pustiti u divljinu i povećati šansu te vrste da preživi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 09:37