PRIJATELJI ŽIVOTINJA

‘Na ilegalnoj se prodaji pasa u Hrvatskoj u samo deset dana ‘okrene‘ sedam milijuna kuna‘

Oglasili su se povodom otkrića jednog ‘štancera‘, a kažu kako su i sami mnoge prijavili, ali je reakcija institucija izostala

Ilegalni uzgoj pasa
 

 DIRH

Iz udruge Prijatelji životinja oglasili su se nakon akcije državnog inspektorata i policije, u kojoj je prošli tjedan u Zagrebu pronađeno i oduzeto 15 štenaca iz takozvanog štanceraja. Kažu kako oni često prijavljuju osobe koje se bave takvim neregistriranim uzgojem, no da inspekcija uglavnom nije sklona prekršajnim prijavama protiv takvih uzgajivača, tako da se oni često nastavljaju baviti tim poslom unatoč višestrukim prijavama.

- Neregistrirani uzgoji izvor su prodaje tzv. čistokrvnih pasa bez papira i uzročnici velike patnje životinja jer izravno pridonose povećanju problema neželjenih životinja i težem zbrinjavanju napuštenih. S obzirom na to da nisu nigdje registrirani, nitko ne kontrolira uvjete u kojima drže ženke za rasplod ni koliko ih puta godišnje pare, kao ni zdravlje štenaca koje prodaju preko oglasnika, a najčešće su nemikročipirani, bolesni, inficirani buhama, pothranjeni i prerano odvojeni od majke. Jedno istraživanje pokazalo je, promatrajući promet samo u jednom oglasniku, da se na prodaji pasa u Hrvatskoj u samo deset dana okrene nevjerojatnih sedam milijuna kuna, i to bez ikakve kontrole, evidencija i bez plaćanja poreza - ističu.

Osim oglasnika, kažu kako su problem sajmovi u različitim dijelovima Hrvatske, gdje se također odvija nekontrolirana prodaja životinja, često unatoč prisutnosti veterinara i komunalnih redara. Primjerice, 2019. prijavili su poznati Benkovački sajam na kojemu nadležni nisu reagirali na prizore nesmetane prodaje pasa, većinom privezanih za ogradu plastičnim konopom, koji su ležali na potrganim kartonskim kutijama ili na goloj hladnoj zemlji. Među velikim brojem štenaca za prodaju svi su bili necijepljeni i nemikročipirani, a mnogi i vidno pothranjeni, bolesni i inficirani buhama. Jedan od štenaca umro je pred očima posjetitelja.

- Riječ je bila o rutinskoj praksi koja se odvija godinama, uz prešutni pristanak inspekcije. Prodavači nakon sajma štence koje nisu uspjeli prodati ostavljaju u neposrednoj blizini sajma, u samome gradu i u okolnim poljima te ih nakon toga zbrinjavaju volonteri udruga za zaštitu životinja.

Očito je da se ilegalni uzgajivači pasa rugaju državi u kojoj praktički nitko ne nadzire golemo crno tržište trgovine nesretnim životinjama, koje se prodaju poput predmeta i čija su dobrobit, zdravlje i životi neprekidno ugroženi. Pritom se oštećuje i državni proračun zato što kazna za ilegalni uzgoj životinja za fizičku osobu iznosi od 15 do 30 tisuća kuna - ističu iz udruge.

Pojašnjavaju kako je njima prvenstveno u interesu da svaki uzgoj životinja bude reguliran, da se u državi uvede red i da svaka djelatnost bude prijavljena, a naročito ona koja je povezana sa živim bićima koja osjećaju bol jednako kao i mi te trebaju našu zaštitu. Osim postizanja veće zaštite životinja od zlostavljanja, u tom slučaju ni državni proračun ne bi bio zakinut za značajne priljeve jer, kažu, sada neregistrirani uzgajivači ubiru velike prihode koji se nigdje ne bilježe. Nereguliranje uzgoja štetno je jednako za životinje, kao i za građane te lokalne i državne vlasti. Zalažu se i za obaveznu kastraciju pasa i mačaka uključujući one iz neregistriranih uzgoja.

- Naša udruga protivi se svakom uzgoju i prodaji kućnih ljubimaca. Naši estetski zahtjevi prema drugim životinjama neprirodni su, neopravdani, okrutni i etički neprihvatljivi. Stoga pozivamo sve koji imaju uvjete za dugogodišnju odgovornu skrb o nekoj životinji da umjesto kupnje udome neku od deset tisuća napuštenih životinja, koliko ih trenutačno u Hrvatskoj čeka dom. Ujedno apeliramo na gradove i općine da prilikom zakonski propisane kontrole mikročipiranja pasa provjere na svojem području jesu li svi uzgajivači registrirani pri Ministarstvu poljoprivrede, kako Zakon o zaštiti životinja i nalaže - poručuju iz Prijatelja životinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 12:13