PRILAGODLJIVI

Mnogima jeziva i omražena stvorenja zapravo su fascinantna: ‘Bili su tu prije nego je drveće počelo rasti‘

Tijekom svojeg dugog postojanja na ovom planetu, neki su razvili i neobične načine ponašanja

Mlatovka

 Ken Kiefer 2/Imagesource/Profimedia

Morski psi evoluirali su prije otprilike 450 milijuna godina, što znači da su bili ovdje prije nego su našim planetom počela rasti drveća, a planet Saturn još nije imao prstenove. Poznato je kako svoje preživljavanje tolikih promjena duguju činjenici da su iznimno prilagodljivi. Na svaku novost koja se na planeti dogodila u tom vremenu, morski psi su imali odgovor.

- To je zato što mogu živjeti posvuda - od dubokih, tamnih oceana do plitkih mora, pa čak i riječnih sustava. Jedu sve i svašta: od planktona, preko riba i rakova, pa sve do tuljana i kitova. Ta raznolikost znači da će morski psi kao vrsta vjerojatnije preživjeti ako se stvari u oceanima promijene - rekla je Emma Bernard, kustosica u Prirodoslovnom muzeju u Londonu za IFL Science.

image

Kitopsina

Norbert Wu/Minden Pictures/Profimedia

Tijekom svojeg dugog postojanja mijenjao im se in izgled. Mora se priznati, neki izgledaju zaista neobično. Od kitopsina, koje se hrane filtriranjem vode pa ih viđamo s neprestano otvorenim ustima, pa do mlatovke, čiji je izgled zasta teško opisati. No, bilo je i čudnijih nego ovi koji danas plivaju svjetskim morima, o čemu svjedoče njihovi drevni ostaci diljem svijeta. Istina, uglavnom se pronalaze samo njihovi zubi, no oni puno toga govore.

Tijekom svojeg dugog postojanja na ovom planetu, neki su razvili i neobične načine ponašanja. Prije dvije godine snimljen je morski pas kako se kreće kopnom (bio je to epaulette morski pas). Poznato je kako postoji devet vrsta ovih životinja koji koriste svoje peraje za kretanje u plitkoj vodi, a neki od njih nemaju problema s kratkim izletima na kopno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 12:28