BRAVO!

Jeste li znali da u našoj zemlji postoji jedan pravi azil za mačke? Evo priče o njemu...

Tamo je fontana i kauč, tako da posjetitelji mogu sjesti, pogledati mačke u miru i zaljubiti se

Jedna od mačaka u azilu
 

 Eva Solar, SOS Paws

Azili za pse su uobičajena stvar, no azila za mačke jednostavno nema. Je li ta to kriv stav da će se mačke lakše snaći na ulici ili je riječ o nečem drugom, ne znamo. No, činjenica je da za njih čak ni grad poput Zagreba nema azil. U planu ga je napraviti, ali taj plan se već godinama nikako ostvariti jer nema sredstava za izgradnju objekta.

No, ono što nema glavni grad ima - Poreč! Tamo je prije pet godina niknula Mačja kuća. Nije to azilu službeno ime, ali ga tako ljudi zovu. Riječ je o zajedničkom projektu Grada i Veterinarske bolnice Poreč. Nije to veliki objekt, u njega stane 35 mačaka, ali je veoma važan.

- U njemu, nakon karantene, smještaju se mačići uglavnom bez mame ili s mamom macom ako su došli na svijet na nekom opasnom mjestu. Smještaju se i odrasle mace koje nisu dovoljno zdrave da se vrate na hranilište po principu "kastriraj i vrati". Pri tom mislim na mace s invaliditetom ili one koje moraju biti na stalnoj terapiji - pojašnjavaju nam iz udruge SOS Paws, koji dosta surađuju s azilom.

image

Mačji azil

SOS Paws

Kažu kako se svake godine obavi nekih 450 kastracija po principu "kastriraj i vrati", a kroz sklonište prođe i veliki broj mačića koji se svi udome, jer udomitelji vole doći po macu u Veterinarskoj bolnic, za koju su sigurni da je pregledana, cijepljena i zdrava. Mace se fotografiraju i oglašavaju na Facebooku udruge SOS Paws.

- Osim Poreča koji vrlo dobro skrbi o svojim macama, tu je još nekoliko okolnih općina koje imaju ugovor sa skloništem, a neke općine poduzimaju i akcije besplatnih kastracija vlasničkih maca. U samom azilu postavljena je mala fontana i veliki kauč tako da posjetitelji i udomitelji mogu sjesti i uživati gledajući mace - kažu iz udruge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 17:22