VJEČNA INSPIRACIJA

Izložba koju morate vidjeti: Akademska slikarica izlaže nove slike inspirirane - mačkama!

Autorica izložbe je akademska slikarica Koraljka Polaček, koja je poznata među ljubiteljima ovih životinja

Koraljka Polaček

 Privatni album

Zanimljiva izložba otvara se 22, veljače u knjižnici tik do zagrebačkog glavnog kolodvora. Mnogima će sigurno privući pažnju, no u njoj će sigurno najviše uživati ljubitelji mačaka. Ona je, naime, posvećena njima. Jasno je to već iz samog naziva, jer je riječ o izložbi koja se zove - Mačkoslike.

Nju će se sve do 19. veljače moći vidjeti u Gradskoj knjižnici na Starčevićevom trgu. Autorica izložbe je akademska slikarica Koraljka Polaček, koja je poznata među ljubiteljima mačaka. Ne samo da su joj mačke godinama inspiracija za slike, nego im pomaže, hrani ih, kastrira...

- Ima neka tajna veza mojih slika i knjiga, ne samo jer volim čitati već i rado izlažem u prostorima posvećenima knjigama. Od davne 1995. godine u zagrebačkoj knjižnici Bogdana Ogrizovića, zatim knjižnice August Cesarec, preko gradskih knjižnica u Cresu i Lošinju, riječkog Ribooka, do nedavne izložbe u riječkom Book Caffeu. Priče, misterije, magičan svijet mašte koja stvara nove svjetove, to je ono što me pokreće dok stvaram. Stoga mi je drago izlagati u prostoru koji je namijenjen mladima, otvorenima za nova iskustva, dok otkrivaju i grade sebe, tražeći svoje mjesto u svijetu - kaže Koraljka.

image
Privatni album

Dodaje kako se i danas sjeća ilustracija bajki iz njenog djetinjstva koje su je fascinirale, kad bi satima proučavala svaku liniju, svaki detalj ilustracija - bio to Vladimir Kirin, Danica Rusjan, ili Disneyev Gustaf Tenggren.

- Prekrasno je dijeliti s djecom vlastiti čarobni svijet likovnosti i u nekome možda ostaviti trag, ili čak potaknuti sličan životni put. Pogotovo kad se radi o macama koje su mi beskrajna inspiracija. Mačji svijet dio je mojeg svakodnevnog života, pomažem macama otoka Cresa duži niz godina pa su tako postale i glavne glumice na mojim slikama - kaže Koraljka i dodaje:

- Na platnima mogu s njima raditi što želim, stvarati novi svijet prepun mačaka u raznim situacijama i pozicijama. Uživo, kao što znaju svi kojima su mace bliske, one nisu baš toliko podatne. Osim ako imate konzervicu u ruci- dodaje kroz smijeh.

Ovo je njena 43. samostalna izložba. Na njoj će javnost moći vidjeti deset novih mačkoslika, nastalih u tehnici akrila na platnu. Najčešći je Mačkograd, motiv kojeg razvija posljednjih sedam godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:36