DOBRO JE ZNATI

Iz azila objavili: ‘Ako vidite ježa, evo u kojim situacijama trebate pozvati pomoć‘

U zadnjih nekoliko tjedana dolazi im veliki broj ovih bodljikavaca, a primaju i pozive zbunjenih građana koji nisu posve sigurni što učiniti
 Azil Dumovec

Iz zagrebačkog skloništa u Dumovcu objavili su kako proteklih tjedana preuzimaju velik broj ježeva. Neki su ozlijeđeni i potrebna im je veterinarska pomoć, a mladim ježevima bez majke nužna je othrana do trenutka kad će se moći samostalno hraniti te biti spremni za povratak u prirodu.

Zbog toga su odlučili objaviti kratka uputstva za sve one koji pronađu ježa, kako bi znali treba li mu pomoć ili ne.

- Ako navečer naiđete na ježa, pustite ga da nastavi svojim putom. Ježevi su noćne životinje i žive u zelenim dijelovima našeg grada. Ako vaš pas laje na ježa, udaljite se sa svojim psom od tog mjesta. Kako bi prošao sraz ježevih bodljica sa zubićima vašeg psa, nitko ne želi doznati.

Ako ste opazili ježa da je zapeo u ogradi, pozovite nas. S nekoliko nježnih pokreta oslobodit ćemo ga muke i pustiti da nastavi prema svojem skromnom domu ili drugom odredištu koje mu je u planu.

Ako ste pronašli ozlijeđenu ježicu s njezinim mladima, odmah ih razdvojite. U jednu kutiju stavite ježicu, a u drugu ježiće. Naime, zbog stresa nakon zadobivanja ozljede ježica može ozlijediti, pa čak i ubiti svoje mlade. Kad se ona kod nas smiri i počne se osjećati sigurno, ponovo ćemo ih spojiti.

Ako naiđete na leglo ježeva i sigurni ste da im se mama ne vraća, nazovite nas da ih preuzmemo. Pobrinut ćemo se za njihovu othranu.

Ako vam pronađeni jež djeluje iscrpljeno, ponudite mu vodu i malo mokre mačje hrane - istaknuli su iz Dumovca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. lipanj 2024 19:52