USVAJANJE OBRAZACA

I službeno potvrđeno: Psi razlikuju jezike! Što su stariji, to im bolje ide... Evo zašto!

Istraživanje je vodila Laura V. Cuaya sa Sveučilišta Eotvos Lorand u Budimpešti

Ilustracija

 Blickwinkel/Alamy/Alamy/Profimedia

Psi mogu razlikovati jezike, otkrili su mađarski znanstvenici nakon što su skupini od 18 pasa pustili ulomke iz priče "Mali princ" na španjolskom i mađarskom i ispitali kako je njihov mozak reagirao.


Istraživanje je vodila Laura V. Cuaya sa Sveučilišta Eotvos Lorand u Budimpešti, koja se prije nekoliko godina preselila u grad iz Meksika, dovodeći sa sobom svog psa Kun-kuna.


Pitala sam se je li Kun-kun primijetio da ljudi u Budimpešti govore drukčijim jezikom, mađarskim, rekla je.


"(U istraživanju) smo po prvi put otkrili da neljudski mozak može razlikovati jezike."


U svom životu s ljudima, psi usvajaju slušne obrasce jezika kojem su izloženi, rekao je Raul Hernandez-Perez, koautor studije.
Tijekom eksperimenta, Kun-kun i drugi su uvježbani da nekoliko minuta nepomično leže u skeneru mozga.


Svi su psi čuli samo jedan od dva jezika - mađarski ili španjolski - od svojih vlasnika prije, što je omogućilo znanstvenicima da usporede kako njihov mozak reagira na vrlo poznati jezik i na potpuno nepoznat.


Psi su slušali ulomke iz priče na španjolskom i mađarskom, a također i računalno iskrivljene verzije tih ulomaka kako bi provjerili mogu li razlikovati govor i negovor.


Uspoređujući reakcije mozga, znanstvenici su pronašli različite obrasce aktivnosti u primarnom slušnom korteksu mozga pasa, što ukazuje na to da oni mogu razlikovati govor od negovora.


U sekundarnom slušnom korteksu koji analizira složene zvukove, mozak pasa proizvodi različite obrasce aktivnosti kada čuje poznati jezik i nepoznat jezik.


Što su psi bili stariji, to je njihov mozak bolje razlikovao dva jezika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2023 19:13