KRIVOLOV U KONGU

Gorila čiji je selfie postao viralan uginula na rukama čovjeka koji ju je spasio kao bebu

‘Svaki put kad bi me vidjela, penjala bi mi se na leđa, kao da u meni vidi svoju majku‘, rekao je Andre Bauma
Andre Bauma i Ndakasi
 Image Netflix/Film Stills/Profimedia

Gorila Ndakasi (14), koju je 2007. godine u prašumi pronašao rendžer Andre Bauma (49), nakon dvotjedne borbe s bolešću uginula mu je na rukama, prenosi The Sun.

Ndakasi je stekla slavu 2019. selfiejem kad je poslije Andreovog spašavanja druge gorile Ndeze pozirala s njima stojeći uspravno kao čovjek.

Upravo je ta fotografija podijeljena nekoliko tisuća puta otkad je objavljena na Facebooku. Opis koji je stajao ispod fotografije glasio je: "Još jedan dan u uredu".

Ostavljenu bebu Ndakasi Andre je sa sobom ponio u nacionalni park Virunga u Kongu gdje je naposljetku i odrasla. Kad ju je pronašao, Ndakasi je težila malo više od dva kilograma. Naposljetku, njegova je mezimica dosegla zdravu težinu od 65 kilograma.

Njezinu majku, kao i stotine drugih gorila, krivolovci su ubili, a ona je ostala sama. Premala da bi se brinula o sebi, Ndakasi je zamjensku majku pronašla upravo u Andreu.

"Svaki put kad bi me vidjela, penjala bi mi se na leđa, kao da u meni vidi svoju majku", rekao je Andre Bauma.

U posljednja dva desetljeća, krivolovci su ubili 200 rendžera koji svakodnevno riskiraju svoje živote za primate u ovoj ratom rastrganoj zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 19:02