NISU ODUSTALI

FOTO, VIDEO: Nakon puna dva dana potrage, Astor je spašen i sad je na sigurnom

Tražile su ga volonterke udruge Berta iz Knina, koja ga je smjestila kod sebe. Prvo ide dugačak oporavak, a onda će tražiti dom
Astor u improviziranom krevetu
 Udruga Berta

Astor je najsretniji pas u našoj zemlji. Puna dva dana trajala je za tim jadničkom potraga na vrelu rijeke Zrmanje, a tražile su ga tri djevojke volonterke udruge Berta. Njihova predsjednica je, doznavši za psa, odlučila da ga moraju spasiti. Dva su dana Silvija, Marijana i Anita tražile po kršu, među stablima... Nije mu bilo ni traga ni glasa. To zvuči samo po sebi čudo jer je riječ o psu u tipu srednjoazijskog ovčara, no on je dvostruko manji nego bi trebao biti, pa se lako skrivao.

No, kad su ga našli, dvogodišnjak se krotko predao i krenuo s njima. Željana Milivojević, predsjednica Berte vidjela, ne skriva da ju je njegov izgled šokirao. Odmah su otišli do veterinara.

- Krvna slika odlična, ali je pas neuhranjen, izmučen glađu, iscrpljen od groznog života. Ima upalu kože sada je na antibioticima i dobroj hrani da dođe sebi. Vjerojatno je od malena loše hranjen i loše tretiran - kaže Željana.

Astor nema čip, a oko vrata je imao špagu. Željana kaže kako je očigledno njome bio vezan kad su ga ostavili. Pun je buha, no beskrajno je drag i jako se voli maziti. Njemu su sad definitivno svanuli bolji dani.

- Izbačen je tko zna kad i tko zna od kuda je došao. Rane po noga, ogrebotine, i ogrebotine po njuškici reklo bi se da su od lutanja, pobijanja kroz grmlje. Po tim ranama bi se reklo da već jako dugo luta. Zato je i došao do ove iznemoglosti. No, ne bih rekla po njemu da je zlostavljan tako da je ozljeđivan, ali je do smrti izgladnjen pas - kaže Željana i pojašnjava da ju je iznenadilo koliko je on zahvalan. Najeo se i fino smjestio na improvizirani krevet.

- Jer nemam tako veliki koliki njemu treba, ali sreća ljudi šalju deke i popune, pa sam mu napravila mekani udoban krevet da odmori napaćeno tijelo. Svjesni smo da će biti teško udomiti srednjoazijca, ali eto možda se netko zaljubi u ovu napaćenu dušu. Ako nam netko može poslati veliki krevet za pse, naravno može korišten i puno finih konzerva za njega - pojašnjava Željana, a svi koji žele pomoći mogu joj se javiti na Facebooku.

Dani gladovanja i lutanja su iza njega, a dani ljubavi i sreće će slijediti jedan za drugim. Astor će se udebljati, naviknuti na ljubav i, zašto ne, šarmirati nekoga, pa otići u svoj zauvijek dom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 02:49