ENDEM

Bića iz potpunog mraka: Upoznajte domaćeg vodozemca koji može živjeti čak 100 godina

Ova vrsta žive u tekućicama i u jezerima krškog podzemlja te nikad svojevoljno ne napuštaju to stanište
 Tomislav Kristo/Cropix

Žive u potpunom mraku. Jednu se može vidjeti u ZOO vrtu u Zagrebu, druge su dalje od ljudi. Još uvijek pokušavaju utvrditi što im točno odgovara, pa kad na onoj koja je izložena vide da je sve u redu, tamo će prebaciti i ostale. Riječ je o čovječjim ribicama, koje su spašene nakon što su ih podzemne vode izbacile na površinu. Preživjelo ih je samo nekoliko. Istražuje ih se, jer se ne zna mnogo o uvjetima koji im odgovaraju, no iz Vrta nam tvrde da istraživanja koja se provode životinjama ni najmanje ne škode niti im na bilo koji način smetaju.

Riječ je o malim vodozemcima: najveći od njih dugački su svega 25 centimetara, a teški 150 grama. Koža im je blijeda, ružičasto-bijele boje, lubanja im je uska i izdužena, a na glavi imaju male, zakržljale oči prekrivene slojem kože. Na vratu se nalazi par škrga crvene boje koje zadržavaju tijekom cijelog života. Imaju kratke ekstremitete sa samo dva prsta na stražnjim udovima i tri prsta na prednjim udovima.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Razmnožavanje nije ovisno o godišnjem dobu. Odrasle se jedinke grupiraju u pukotinama ili ispod stijena. Mužjaci u vrijeme parenja utvrđuju teritorije koje brane od konkurentnih mužjaka. Kada ženka uđe u takav teritorij, započinje ritualno udvaranje. Nakon njega, ženka odlazi s teritorija mužjaka i polaže jaja. To ponavlja 25 dana te ukupno položi više od 70 jaja.

Ova vrsta žive u tekućicama i u jezerima krškog podzemlja te nikad svojevoljno ne napuštaju to stanište. Međutim, može se dogoditi da ih voda izbaci na površinu uslijed jakih kiša ili otapanja snijega. Kao i ostali podzemni organizmi, slabo su aktivne životinje i imaju nižu stopu metaboličke potrošnje. U razdoblju duljeg gladovanja koriste zalihe koje su im pohranjene u tijelu.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Koliko je poznato, njima se nitko ne hrani, a njihova životna dob je nevjerojatna. Mogu poživjeti od 60 do čak 100 godina, pa se smatra vodozemcem s najdužim životnim vijekom. Diše škrgama i kožom, a u hipoksičnim uvjetima diše plućima. Jedini je pravi podzemni kralješnjak. Dokazano je da u iznimnim situacijama može preživjeti od 18 do 96 mjeseci bez da pokazuje bilo kakve znakove bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 19:47