MALI KLEPTOMAN

Žena postavila znak ‘Moja mačka je lopov‘ pokraj ukradenih stvari koje je izložila u dvorištu

Do sada je na taj način vratila desetak pari rukavica za vrtlarenje i nekoliko maski
Ilustracija
 Peter Davey/Alamy/Profimedia

Esme stvarno ima problem. Da je čovjek, neki psiholog bi zaradio solidan novac pokušavajući shvatiti njene kleptomanske sklonosti, no pošto je mačka, sve što njena skrbnica može napraviti je da nastoji pronaći ljude kojima je mačka nešto ukrala, vratiti im stvari i ispričati se.

Kate Felmet iz Oregona dugo je vremena radila upravo to: pronašla bi ukradene stvari u svojem domu, a onda bi kucala susjedima na vrata i pitala ih je li to njihovo. Esme nema neke pretjerane kriterije: krade rukavice, maske i zapravo sve što joj može stati u usta, rekla je vlasnica Insideru.

No, nedavno je shvatila da postoji bolje, lakše rješenje. U dvorište je postavila znak na kojem objašnjava kako je njena mačka lopov, pa je izvjesila ukradene stvari, kako bi ih vlasnici mogli uzeti. To je uspjelo: desetak rukavica se vratilo u svoje domove, jednako kao i nekoliko maski.

Sve je počelo u ljeto 2019. godine, čim je Esme počela odlaziti van kuće. Svaki put kad je izašla, nešto je donijela. Ispočetka su to bile ptice i komadi smeća.

- Moja mama obožava ptice, pa joj je bilo užasno vidjeti ih mrtve u Esminim ustima, tako da sam se nadala da će Esme s vremenom donositi bilo što drugo, samo ne ptice. Kad god nešto donese, uđe na stražnja vrata i zamijauče potpuno drugačije nego inače. Zavija sve dok ja ne dođem, vidim što je donijela i pohvalim je - ispričala je Kate.

Vremena se mijenjaju, pa se promijenio i mačkin ukus. Osim toga, vlasnica nije htjela više ptica, pa je mačka našla nešto novo. Tijekom proljeća prošle godine počela je doma donositi maske. Jedan dan ih je doma donijela čak 11. Nakon toga je svašta donosila, a u travnju ove godine otkrila je strast prema rukavicama za vrtlarenje.

- Krajem mjeseca donijela mi je dva para u jednom danu. Na kraju tog tjedna, imala sam 14 pari i shvatila sam da moram napraviti nešto radikalno ako ne želim do kraja ljeta biti zatrpana rukavicama - pojasnila je Kate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:53