DAN POSLIJE ČERVARA

Za Ivana Balića i društvo treneri stoje u redu

Tko bi mogao naslijediti Linu? Ne sumnjamo da je interesenata i previše
 Reuters

ZAGREB - Pedesetak tisuća kuna mjesečno fantastična je plaća u hrvatskim okvirima, ali za drugog najuspješnijeg rukometnog izbornika u ovom stoljeću, priznajemo, nije Bog zna kakav iznos. Svima nam je drago kad se naš rad cijeni i kroz pristojnu plaću, pa ni Lino Červar nije izuzetak.

I njegovo licitiranje oko novog ugovora s Hrvatskim rukometnim savezom sasvim je legitiman način da svojoj obitelji osigura bezbrižnu budućnost. Desetak njegovih reprezentativaca zarađuje više od njega, ne možemo od Line očekivati da nama za ljubav zanemari financijsku komponentu svoga posla.

Ne sumnjamo da bi interesenata za Červarovu klupu bilo toliko da bi Gobac mogao birati ne samo ime već i boju kose i stanje zubi. Pa tko ne bi volio voditi momčad s četvoricom All-Star igrača i Ivanom Balićem. Zato u HRS-u i nisu posebno uzbuđeni zbog Červarovih izjava o odlasku i koketiranju s Makedoncima.

Uspije li Červar svoju izborničku viziju bolje unovčiti u Makedoniji, dobit ćemo napokon odgovor i na jedno od ključnih pitanja u hrvatskom sportu - je li Červar uistinu legendarni stručnjak ili tek osrednji trener koji je u ruke dobio bogomdanu generaciju rukometaša?

Bude li i njegov nasljednik podjednako uspješan, Lino će izgubiti dio svoje karizme. Međutim, što ako se reprezentacija vrati na razinu iz onih olovnih vremena od 1996. do 2003. godine? Ništa, progutat ćemo knedlu i u Skoplju na koljenima, poput Henrika IV. pred papom Grgurom VII., zamoliti Červara za oprost i povratak na klupu reprezentacije.

Nitko od reprezentativaca nije bio spreman kometirati eventualni Červarov odlazak. Uglavnom su govorili ‘on je još uvijek naš izbornik’.

Kandidati za vruću klupu

Zdravko Zovko (55)

Aktualni Podravkin trener imao je s reprezentacijom i uspjeha (svjetsko srebro 1995.) i neuspjeha (6. mjesto na EP-u u Zagrebu). Sigurno bi prihvatio ponudu, ali ne vjerujemo da je kandidat po Gopčevu ukusu.

Goran Perkovac (48)

Zlatni olimpijac iz Atlante od 2000. gradi perspektivnu trenersku karijeru. Trenutačno vodi grčku reprezentaciju, ali ne sumnjamo da bi odmah pohitao u Zagreb kad bi stigao poziv iz HRS-a.

Zvonimir Serdarušić (60)

Mostarac se tek prihvatio posla u slovenskoj reprezentaciji, a čeka ga i posao u Celje Pivovarni Laško. S Kielom je bio izuzetno uspješan, ne bi mu nedostajalo motiva da isto napravi s hrvatskom reprezentacijom.

Sead Hasanefendić (62)

Trener izuzetnog iskustva i ne baš izuzetnih rezultata (afrički prvak 2006. godine s Tunisom). Sa srpskim rukometašima ne čeka ga svijetla budućnost, štoviše, vjerojatno ga čeka otkaz.

Irfan Smajlagić (49)

Červarov nekadašnji asistent dobio bi veliku osobnu satisfakciju u HRS-ovu pozivu. Za Linu bi to, pak, bila najveća moguća provokacija. Na ljestvici kandidata za nacionalnu klupu vjerojatno ne kotira dobro.

Maglajlija (42) i Bašić (50)

Zagrebov trenerski dvojac bio bi jeftino i neloše rješenje. Nemaju ni Serdarušićevu karizmu, ni Zovkovo iskustvo, ali možda bi im baš zbog toga trebalo pružiti priliku da u tandemu naslijede Červara.

Lino Červar (rukomet)

50.000 kuna

- svjetsko zlato (2003.), dva svjetska srebra (2005. i 2009.), olimpijsko zlato (2004.), dva europska srebra (2008. i 2010.)

Slaven Bilić (nogomet)

100.000 kuna

- četvrtfinale Europskog prvenstva (2008.)

Josip Vranković (koŠarka)

10.000 kuna

- još nije vodio nijednu utakmicu

Ratko Rudić (vaterpolo)

70.000 kuna

- svjetsko zlato (2007.) i bronca (2009.)

*mjesečna plaća u kunama

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 15:32