NEMA USPJEHA

U Švedskoj polarna noć traje već desetljeće

Uobičajena sportska demagoška formulacija ‘danas svi igraju nogomet’ vrijedi i za rukomet
 Reuters

GRAZ - Za takvim su obranama pred razočaranom sportskom javnošću zasigurno posegnuli švedski treneri Staffan Olsson i Ola Lindgren te mađarski im kolega Istvan Csoknyai.

Njihove su reprezentacije već nakon prvog kruga napustile poprište natjecanja u Austriji. Četverostruki prvaci Europe (Švedi su sa zlatnom generacijom osvajali Europska prvenstva 1994. u Portugalu, 1998. u Italiji, 2000. u Hrvatskoj te 2002. na svom terenu), trostruki srebrni na Olimpijskim igrama, zlatni na SP-u u Egiptu 1999. - to je samo vrh ledenog brijega u nabrajanju odličja koja su Šveđani osvajali na velikim natjecanjima. Od Olimpijskih igara u Barceloni 1992. Šveđani su nizu osvojili 12 medalja na EP-ima, SP-ima i Olimpijskim igrama. Nevjerojatan doseg koji još nisu dostigli hrvatski rukometaši, ali se trude biti najbolji po uzoru na Šveđane.

Na Euru 2002. u Švedskoj palo je posljednje njihovo zlato, a propadanje u ponor počelo im je baš u Portugalu 2003., gdje je započeo uspon hrvatskog rukometa. Kao da su Hrvatska i Švedska zamijenile mjesta. Polarna noć švedskog rukometa traje već gotovo desetljeće.

Naš veteran Vedran Zrnić sjeća se tih vremena:

- Bili su zaista najbolji i smjena velike generacije gurnula ih je u drugi plan. Ovdje su u Austriji opet pomalo nenadano ispali, no ja vjerujem da će se oni kad-tad ponovno dići. Čak i sada imaju dobre mlade igrače, dobro su djelovali i lani na SP-u u Hrvatskoj. Teško je detektirati njihove slabosti, nose breme svojih prethodnika i to ih možda sputava. Ponovit ću: vratit će se oni na velika vrata, rukomet je u Švedskoj vrlo važan sport. Imaju toliko dobrih igrača, neki su glavni u klubovima u mojoj Bundesligi.

Mađarska je, pak, posebna priča. Zrnić smatra da u mađarskoj momčadi nešto ne štima u međuljudskim odnosima:

- Stalno su tu negdje, no nikad ništa ne naprave iako imaju kvalitetu. Bezbojni su, kao da im nije previše stalo. Kao da ne grizu i igraju bez emocija.

No, ispadanje Mađara i nije toliko velika priča, oni su u povijesti samo dvaput igrali u polufinalima velikih natjecanja - na SP-u u Japanu 1997. i OI u Ateni 2004. I oba su puta poklekli u dvije završne utakmice i zauzeli četvrto mjesto.

Švedska je kudikamo veća priča. Od te nesretne 2003. nisu se čak ni kvalificirali na četiri velika natjecanja. U pravilu su igrali sporedne uloge i peto mjesto na Euru u Norveškoj najbolji im je plasman. Upravo na osnovu tog rezultata, najavljivao se njihov ponovni uspon.

Zasad ništa od toga i morat će pričekati svoje domaće Svjetsko prvenstvo sljedeće godine. Tako će sigurno, makar i nasilu, opet nešto osvojiti. Netko je tamo 2003., možda u svlačionici, razbio ogledalo. Valjda je sada isteklo tih sedam godina nestreće.

Stari ‘vukovi’ opet će imati ključne uloge, a ne mladi rukometaši

U skupinama C i D ispale su posljednjeplasirane momčadi, Švedska i Mađarska. Pomalo neočekivano jer su mnogi smatrali da će žrtve biti Slovenci i Česi. Ispalo je drukčije.

Naši sjeverni susjedi Slovenci ostali su neporaženi u skupini C u Innsbrucku, a u drugi su krug prenijeli dva boda iz remija s Njemačkom i Poljskom u posljednjem kolu. Pobjeda nad Švedskom bila je ključna za prolaz, ali te bodove ne prenose jer je Švedska ispala. Iz te su skupine Poljaci prenijeli tri boda, Slovenci dva, a Nijemci jedan.

U skupini D, čiji su se susreti održavali u Wiener Neustadtu, Španjolci i Francuzi su u zadnjem kolu remizirali 24-24 pa prenose po taj jedan bod, a svaki od njih i dva boda iz pobjede nad Češkom, koja na kontu ima nula bodova. Oni su prolaz izborili u zadnjem kolu uvjerljivom pobjedom nad Mađarskom, no ti se bodovi ne prenose.

Uvjerljivi Španjolci i Francuzi, koji se tek zagrijavaju, najveći su favoriti za prolaz u polufinale iako se i Poljska lako može ugurati jer također starta s tri boda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 21:24