TEŽE OD OČEKIVANOG

TIJEK SUSRETA: Hrvatska preko Austrije jednom nogom u polufinalu

Igrali smo drugi dan zaredom izrazito loše, ali praktički smo izborili polufinale pobjedom 26-23 i to je najbitnije. Možda će sad bez pritiska stvari biti lakše, ali nikad se ne zna s nama
Austria's Markus Wagesreiter reacts after scoring against Croatia during their Men's European Handball Championship second round match in Vienna January 26, 2010. REUTERS/Nikola Solic (AUSTRIA - Tags: SPORT HANDBALL)
 Reuters

ZAGREB - Island je bio opomena hrvatskim rukometašima, opomena koju se ne smije zanemariti bez obzira što nismo kažnjeni gubitkom svih bodova. Igrali smo loše i to ne smijemo ponoviti jer protiv Austrije tražimo potvrdu plasmana u polufinale.

Domaćini nisu rukometna velesila, ali napredak u njihovoj igri je itekako vidljiv, svima mogu zagorčati život. A zna se da nama protiv, na papiru, slabijih momčadi ne ide. Opušteni smo i stvari rješavamo tek kad zagusti. Za mir u svlačionici, ali i nadolazećim utakmicama (prvenstveno protiv Danaca) trebamo uvjerljivu pobjedu, odnosno laku - bez da je dovedemo u pitanje.

Za sve to nisu potrebni sao igrači već i izbornik. Naime, Lino Červar se u susretu s Islandom previše tražio. Nije niti sam znao koga postaviti i gdje. Krila nije koristio sve do ulaska Zrnića i njegova tri uzastopna pogotka. Sve je išlo kroz sredinu, odnosno nije išlo. S Austrijom će biti isto ako ne proradi obrana, a napad ne dobije više ideje. Očito Valčića i Lackovića ozljede previše sputavaju i zato je možda bolje se osloniti na Vukovića, najboljeg strijelca nakon prve dvije utakmice i igrača koji je većinom boravio na klupi protiv Rusije i Islanda. Koliko bi igra na Čupića i Štrleka značila suvišno je spominjati.

Eventualni neuspjeh kompromitirao bi sve dobro što smo učinili na ovom Europskom prvenstvu, a to se ne smije dogoditi. Polufinale je toliko blizu da ga možemo dotaknuti, a onda je sve otvoreno. Pritiska nema jer cilj je ispunjen. Zato treba prvo pasti Austrija, neugodni protivnik, ali prije svega autsajder. Vrijeme je da odigramo u kontinuitetu sjajnu utakmicu i pokažemo kako mladost nije minus već ogroman plus.

Tijek susreta možete pratiti u tekstualnom obliku uživo na portalu Jutarnji.hr.

Europsko prvenstvo, skupina I:



Tijek susreta:

HRVATSKA - AUSTRIJA 26-23 (11-10)

Kraj susreta.

60 min: Austrijski izbornik ponovno je poludio nakon sudačke odluke da ne dozvole kontru Austrije. Ovoga puta dobio je crveni karton. Ponovno imamo igrača više dvije minute, a četiri je do kraja. Čisti sedmerac sude kao prijestup Štrleku i primamo pogodak s krila. Naravno, ponovno ne koristimo igrača viška. Vori potom iznuđuje sedmerac, a Čupić zabija i vodimo dva razlike dvije i pol minute do kraja. Buntić je proradio, tri razlike je! Samo desetak sekundi kasnije primamo gol. Buntić solo prodorom rješava stvar, 26-23. Pobijedili smo, imamo polufinale, ali treba zaboraviti ovu izvedbu, igrali smo izrazito loše, već drugi dan zaredom. Ali pamte se rezultati, a to imamo.

55 min: Duvnjak četvrtim pogotkom donosi prednost, a potom krademo loptu i Čupić u kontri zabija za 20-18! Austrijanci su zabili za minus jedan, ali dobili isključenje, pa sedmerac za nas, a potom zbog negodovanja izbornik Sigurdsson dobiva isključenje. Čupić je zabio i vodimo dva razlike, a imamo i dva igrača više. Primili smo gol s dva igrača više, sve je jasno o tome kakva nam je obrana. I ponovno s dva igrača manje Austrija ima čisti ulaz prema golu, ali sedmerac ovoga puta "samo" dobivaju.

50 min: Sreća da je Lino napokon odlučio dati Čupiću priliku i igrati preko krila. Vodimo opet, ali Buntić odmah dobiva isključenje i sad slijedi panika. Naravno, nakon desetak sekundi primamo gol. Linovacija s Balićem kao zamjenom za golmana upalila je ponovno. Duvnjak zabija. Obrana nažalost igra katastrofalno... Ne, katastrofalno je kompliment za ono kako igramo. Austrijanci lakoćom zabijaju. Gojun je postigao svoj prvijenac i nekih pet sekundi nakon toga primamo pogodak.

45 min: Buntiću ispada lopta u krivom trenutku... Vori je ispravio grešku, ukrao loptu, Čupić istrčao prvu našu kontru i doslovno ušao u gol. Vodimo dva razlike. Ali sve dobro jako dobro znamo uništiti, majstori smo za to. Izjednačenje.

40 min: I onda nevjerojatan pogodak Austrije. Schilinger puca, Alilović brani i onda odbijenu loptu neometano hvata isti igrač i zabija. Obrana je samo promatrala. Kad su mogli izjednačiti ispustili su kontru. Austrija je izjednačila. Čupić prvim pogotkom vraća prednost.

35 min: Balić je vratio prednost na dva razlike, a Austrija nakon tri minute zabija i 12-11 je. Kopljar drugim pogotkom zabio za 13-11. Obrana ponovno funkcinora i Austrija je bez ideje. Gojun i Kopljar su po prvi put zaigrali zajedno, Gojun odmah iznudio sedmerac, a Čupić promašio. To je drugi promašeni u nizu. Odnosno, drugi koji Marinović brani.

Počeo je drugi dio.

Kraj prvog dijela.

30 min: Istopila se naša prednost, Austrija je na minus tri. Kod minus tri je izgubio loptu Kopljar, ali u kontri Austrijanci promašuju cijeli gol. Ipak, gubimo ponovno loptu i eto Austrije na minus dva! Lino Červar zove time out. Zrnić u svemu tome promašuje sedmerac i vraćamo se na staro. Nejasno je zašto ne možemo barem jednu utakmicu odigrati normalno... Austrija na minus jedan. Sramotna igra, nadajmo se da će je ostaviti nakon poluvremena iza sebe.

25 min: Na pet razlike za nas novo isključenje za Austriju. Kod 11-6 Štrlek čini prekršaj za isključenje i sedmerac za Austriju, koji je realizirao Szilagyi, 11-7.

20 min: Obrana je odlična danas, Austrija nema rješenja! Ali već tri napada zaredom nam Marinović brani udarce, Austrija je na minus tri. Duvnjak je odličan, odlazimo natrag na četiri. Ponovno Duvnjak, ali prekršaj za sedam metara je izborio, kao i dvije minute. Zrnić prima loptu i vodimo 10-5!

15 min: Zaslužili smo i drugo isključenje, ali suci nas maze, "samo" sedmerac i žuti karton za Austriju. Od vratnice se lopta odbija u polje, izvukli smo se. Ušao je ozlijeđeni Balić i Štrlek ostaje sam, vodimo 6-2! Brzo uzvraća Austrija preko najboljeg strijelca Szilagyia. Ali Zrnić i Vuković nas vraćaju, ne dopuštamo Austriji ići ispod četiri. Imamo i sreće, pet puta su okvir pogodili Austrijanci.

10 min: Probudio se i Valčić, a Alilović je zaključao vrata, na 3-0 smo! Austrija u sedmoj minuti zabija prvi gol. Danas ni Duvnjak ne promašuje, evo nas na 4-1. Austrija nas je izigrala i stigla do 4-2, ali naš napad je efikasan, Vori povećava na 5-2. Upravo Vori dobiva i prvo isključenje.

5 min: Kao i protiv Islanda, prvi napad pripada Hrvatskoj. Nažalost, Balića nema jer ima problem s ozljedama. Ali bez njega eto Kopljara, otvara pogotkom. Austrija je izgubila loptu, ali iz nepoznatih razloga im suci vraćaju loptu. Svejedno, obranili smo i drugi pokušaj. I dalje je Austrija bez gola, ali mi smo na jednom. Pogodili smo već dva okvira gola, baš kao i Austrijanci koji i dalje ne znaju za pogodak, ali mi nikako pobjeći na dva razlike. Sve do ulaska Zrnića!

Susret je počeo.

Skupina I Rezultati 2. kola:

Skupina I Rezultati 2. kola:

Rusija - Island 30-38

Hrvatska - Austrija 26-23

Norveška - Danska -

1. Hrvatska 4 3 1 0 107-100 7

2. Island 4 2 2 0 128-115 6

3. Danska 3 2 0 1 89-84 4

4. Norveška 3 2 0 1 81-76 4

5. Austrija 4 0 1 3 116-126 1

6. Rusija 4 0 0 4 110-130 0

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 07:18