HRVATSKO ČUDO

Šola: Split priznaje samo prvake - i naš bob

Petorica odvažnih sportaša iz Splita, Pule i Zagreba predstavljat će Hrvatsku u bob četverosjedu na Igrama u Vancouveru
 Srđan Vrančić

ZAGREB - Spojite li osvjedočenog poklonika velikih brzina, trojicu atletičara i ‘fajtera’ iz kick-boxinga, dobit ćete nešto naizgled nespojivo u istu sportsku disciplinu - hrvatsku bob posadu za Zimske olimpijske igre u Vancouveru. Projekt olimpijskog boba četverosjeda već treći ciklus živi od kombinacije iskusnog pilota, nekoliko atletskih sprintaša i adekvatnih pojačanja iz drugih sportova.

Nakon posljednjeg nastupa u Cesani kraj Torina (12. mjesto i 44 boda), Ivan Šola, Slaven Krajačić, Mate Mezulić, Igor Marić i Andras Haklits dobili su i službenu potvrdu olimpijske vize jer je njihovo 27. mjesto na renkingu svjetske bob i skeleton federacije (FIBT) ostalo neugroženo od posada Srbije, Lihtenštajna i Japana koje su još mogle uskočiti ‘u bob’ za Vancouver.

- Definitivno smo kao 27. posada izborili Olimpijske igre, a u Italiji smo nedavno nastupili zbog priprema, i to s posuđenim bobom, jer naš je u Americi. Teoretski mogli su nas još ugroziti Srbi, Lihtenštajnci i Japanci da su ušli među pet posada na Europa kupu u Italiji, ali daleko su bili od toga - pojasnio je Ivan Šola kojem će Vancouver biti 3. ZOI.

Mala Hrvatska, bez bob staze i ‘poštena’ skijališta, opet je uskočila među velesile u zimskim sportovima - SAD, Kanadu, Rusiju, Njemačku...

- Ako kažem da jedna Francuska s olimpijskom medaljom iz Nagana i milijun i pol eura proračuna za bob ostaje kući, jasnije će vam biti što smo mi ostvarili. Ma, reći ću i nešto iz osobnog iskustva - Split je grad u kojem ne priznaju nikoga ako nije prvi, a u slučaju boba - prvi put priznaju i olimpijski nastup kao veliku stvar...

Je li posada definirana i hoće li kladivaš Andras Haklits postati dvojaki olimpijac, ‘ljetno-zimski’, poput Igora Boraske ili Slavena Krajačića?

- Ako se ne ozlijedi postat će dvojaki olimpijac. Apsolutno je u našim planovima, bez obzira što je bio s nama na 17 utrka, a nastupio samo nekoliko puta. Čuvali smo ga za same Igre gdje bi nam mogao biti od velike pomoći svojom težinom. Uvijek su petorica članova boba četverosjeda, jer začas strada mišić, netko se ozlijedi, sjetite se kako se na prošlim Igrama ozlijedio Vojnović. Što bismo da nemamo petog člana?

Kakva su vam očekivanja, koliko realno vrijedi naš bob četverosjed?

- Očekujem pomak i nadam se nečemu velikome. Prognoza plasmana nezahvalna je zbog spleta okolnosti koji utječe na njega. Prije svega, vremenska prognoza - najavljuju snijeg s toplom kišom. Vjerujem da možemo u finale, ali hoćemo li imati i opremu za to, pritom najprije mislim na tri seta klizaljki na kojima ćemo voziti u Vancouveru na stazi na kojoj se ide i preko 156 km na sat. Uspjeh će biti ponovimo li prošle ZOI, u Torinu (23. mjesto, pr. pot.), a u ovoj konkurenciji realno vrijedimo od 10 do 20 mjesta. Možda smo već sada zreli za Top 10, ali Soči 2014. naš je krajnji cilj...

U Vancouveru 30 posada iz 17 država

Sustav kvalifikacija je takav da olimpijsku ‘vizu’ ostvaruje 30 posada boba četverosjeda prema renkingu FIBT-a u aktualnoj sezoni, i to tri države daju po tri posade, sedam država po dvije i sedam država po jednu posadu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:07