IMA LI CRO-BOB SMISLA?

Financiramo li avanturu ili ozbiljan sport?

Dok strepimo nad sudbinom bobista na stazi smrti u Whistleru, zapitali smo se što hrvatski sport ima od njihova pojavljivanja na Olimpijskim igrama
 Srđan Vrančić

ZAGREB - Probajte zamisliti sljedeću situaciju. Petak je navečer, na televizijskom ekranu različiti četverosjedi zuje brzinom od 150 km/h, a usplahirani komentator jedva suzdržava uzbuđenje prije nego što 48-godišnji Ivan Šola i još trojica Hrvata pogurnu cro-bob koji minutu poslije sretno i ponešto ugruvano stiže do cilja. I dok uživate preplavljeni osjećajem sreće jer su dečki preživjeli stazu smrti, sin vas povuče za nogavicu i upita: “Tata, što moram napraviti da bih vozio bob”. Vjerojatno nemate pojma što biste mu odgovorili.

Hrvatska treći put zaredom ima posadu boba na Zimskim olimpijskim igrama i to je sve što dobiva od tog sporta. Nema raširenu bazu, kamoli podmladak, a, naravno, nema ni uvjeta u Hrvatskoj za razvoj i bavljenje tim sportom. Čak nema ni svoje sportaše nego Šola periodično raznim sportovima uzima pojedince kako bi ga oni gurali niz olimpijske i ine staze.

Od 2007. tri milijuna kuna

Činjenica je da je bob skup sport svugdje u svijetu, fakat je i da drugdje uzimaju ljude drugim sportovima, ali je isto tako točno da hrvatski sport ne može imati nikakvu korist od posade na ZOI na koju je HOO od 2007. godine potrošio najmanje 3 milijuna kuna. Osim da bi HOO mogao povesti više akreditiranih osoba iz svoga društva.

- HOO mora poštovati svoja pravila financiranja i ne smije diskriminirati niti jedan sport koji poštujući pravila izbori nastup na Olimpijskim igrama, a ne mislim da se na bob troši previše novca - kaže dopredsjednik HOO-a i predsjednik Hrvatskog atletskog saveza Luciano Sušanj.

Tko su uzori mladima

Novac koji Šola svojom snalažljivošću naplati od sponzora nije upitan, nego onaj dio koji uglavnom od poreznih obveznika financiran HOO proslijeđuje bobu umjesto da ga centrira u veslanje, plivanje ili umjetničko klizanje...

- O bobu mogu govoriti samo načelno, ali ako nemaju mlađih kategorija i raširenu bazu, onda mi se čini da financiramo nečiju avanturu - tvrdi predsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza i bivši član Vijeća HOO-a Perica Bukić koji je u karijeri ima dva olimpijska zlata i jedno srebro:

- Nije to stvar boba nego problem strategije financiranja hrvatskog sporta. Vaterpolu bi trebalo osam milijuna kuna godišnje, a jedva dobijemo oko dva. A mislim da se mladima ipak lakše identificirati s Hinićem ili Pavićem, a da ne govorim o školama vaterpola Juga ili Mladosti koje okupljaju i do 500 djece. Ili s rukometom i košarkom.

Dajte milijune veslanju

Šolina izjava da bi s budžetom od milijun eura Hrvatska bila među deset je smiješna, a kasniji Matešin komentar da bi ulazak među 20 bio “podvig ravan medalji” neodgovoran. Veslanje, Hrvatskoj bliži, tradicionalniji, a u svjetskim okvirima priznatiji sport, s takvom bi potporom sa svakog natjecanja donosilo medalje. Vjerojatno i u kraljevskom osmercu. A da ne govorimo koliko mladih se bavi tim sportom.

Pitanje je što znači biti 30.

- Ako ćemo gledati kroz prizmu ustavne kategorije da se u sport ulaže zbog zdravlja nacije i da bi se trebala motivirati djeca, onda ste u pravu. Pitanje je koliko vrijedi rezutlat u bobu ako mi skrpamo posadu i budemo među 20 ili 30. No, moramo poštovati i da je bob sastavni dio olimpijskih igara, i to njen spektakularniji dio. Istina, neki do OI puno lakše dolaze u bobu nego u svojim sportovima - naglašava bivši europski prvak na 800 metara Sušanj.

Mateša: Naš bob je kao i svaki drugi u svijetu

ZAGREB - Ni po babi, ni po stričevima, nego svakom po zasluzi! Tako bi se mogao ukratko prepričati odgovor predsjednika HOO-a Zlatka Mateše na upit o tretmanu bob sporta, koji kod nas izgleda kao svojevrsna “privatna avantura”. Ni u regrutiranju “veterana” iz drugih sportova za bob Mateša ne vidi ništa sporno:

- To je model ponašanja i u ostalim bob posadama, uglavnom se radi o bivšim atletičarima, a najčešće se regrutiraju sprinteri ili bacači kugle i kladiva... Bio sam u Vancouveru, ako se ne varam i kanadska posada ima atletičare u svojem bobu, čini mi se da je jedan bacač kugle. Dakle, kod nas nije ništa novo, a veseli me da smo ispred mnogih drugih u regionalnom okruženju.

• Ali, budući da se ne stvaraju mladi sportaši za bob, kako ga HOO može podržavati?

- Tko god to zasluži rezultatom, ne možemo mu uskratiti pomoć. A naš bob se već tri puta kvalificirao na ZOI. Olimpijsko načelo je - tko se kvalificira, neka i nastupi. Nema preduvjeta ni dobnih granica. Uoči ZOI-ja u Torinu s posadom našeg boba dogovorili smo da, ako se ne kvalificira, vrati dio novca isplaćenog za pripreme. Tako je vjerojatno bilo i uoči Vancouvera...

• Pomažete li im i u sponzorskom smislu?

- Slobodni su sami uzimati sponzore i reklamirati ih, osim što moraju biti u opremi HOO-a na otvaranju, zatvaranju Igara i prilikom proglašenja pobjednika. ( V. Knežević)

Meksikanac najstariji, Šola u samom vrhu

Ivan Šola, s navršenih 48 godina, spada u kategoriju najstarijih sportaša na Olimpijskim igrama. U Vancouveru se natječe 29 sportaša starijih od 40 godina. Zanimljivo, čak 14 od tih 29 sportaša nastupa u curlingu za koji su iskustvo i taktičke sposobnosti bitnije od fizičke snage.

Najstariji sportaš na Igrama je 51-godišnji skijaš Hubertus von Hohenlohe. Njemački plemić koji nastupa za Meksiko u veleslalomu je osvojio 78. mjesto s više od 17 sekundi zaostatka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 20:39