SIMBIOZA NA TERENU

Kakav je uistinu odnos Balića i Červara?

Bljeskovi netrpeljivosti između hrvatskog izbornika i vođe reprezentacije
Bec, 310110.Austrija je domacin EURO 2010 u rukometu od 19-31 01.10. U Becu se igraju utakmice poufinala i finala. Polufinale su izborile reprezentacije Islanda, Francuske, Poljske i Hrvatske. U polufinalnim utakmicama finale su izborile reprezentacije Francuske i Hrvatske.Utakmica izmedju Hrvatske i Francuske.Na slici: Lino Cervar.Foto: Damir Krajac / CROPIX
 Damir Krajac / CROPIX

BEČ - Ima neka čudna veza između Ivana Balića i Line Červara. I svi znamo za nju, a rijetki je mogu odgonetnuti. Možemo se tek zapitati zašto se najbolji rukometaš svijeta i najuspješniji hrvatski trener svađaju naočigled javnosti usred kritičnih trenutaka finala EP-a? Zašto Ivano već godinama u javnim istupima, makar i kurtoazno, nije istaknuo Červarovu ulogu u uspjesima od 2003. do danas? Zašto nakon svakog prvenstva Balić ne može uživati u osvojenoj medalji, već žali za onim što je propušteno?

Balić nije postao vrhunski rukometaš zahvaljujući aktualnom izborniku i stoga mu ne duguje poslušnost poput mlađih reprezentativaca. Njegovu su genijalnost prepoznali i Červarovi prethodnici, ali procvjetao je tek s dolaskom umaškog stručnjaka za kormilo nacionalne momčadi. Lino je, pak, svjestan da bi njegova trenerska karijera bila prosječna bez Balićevih liderskih i rukometnih sposobnosti. Zato si može priuštiti da otpisuje njegove vršnjake, pa i mlađe od njega, a splitskog čarobnjaka vodi po svijetu i kad jedva hoda od ozljeda.

Malo je hrvatskih sportaša koji bi se usudili proturječiti izborniku, zapravo otvoreno mu se suprotstaviti u finalnoj utakmici Europskog prvenstva. Zamislite Modrića kako viče na Bilića uz autliniju ili ljutitog Hinića kako prska vodom Ratka Rudića. Obojica bi ekspresno bila vraćena kući.

A Červar to tolerira. Šuti i trpi takve ispade, čak i kad su sasvim kontraproduktivni i objašnjava ih uobičajenim obiteljskim razmiricama. Šutke prelazi preko Balićevih “ozljeda” uoči višetjednih reprezentativnih priprema. Tolerira već godinama i Balićevo komandovanje tijekom minuta odmora. Da sve bude apsurdnije, ono što Ivano naloži suigračima, obično ispadne bolje nego kad im govori Červar. Ili to barem tako izgleda s tribina i na televiziji.

Zaključak koji se nameće je da se radi o rijetkoj simbiozi dvojice izrazitih individualaca koji se međusobno trebaju kudikamo više nego što se ne podnose. Kako se odreći jednog od najboljih rukometaša svijeta, čak i kad ga je teško kontrolirati i kad stalno iskače iz zadanog kolosijeka? Kako reći jednu riječ protiv trenera kojeg sam možda ne bi izabrao, ali koji je sve samo ne neuspješan? Odgovor na oba pitanje je nikako.

Zato će Ivano jedini u dvorani uskratiti izjave nakon finala Eura. Zato će Lino zanijekati i sakriti sve probleme unutar reprezentacije, a koje naslućujemo u nervoznim bljeskovima poput onog u drugom poluvremenu bečkog finala. Nema sumnje da njihov odnos opterećuje reprezentaciju, ali izgleda da je neizbježan poput zalaska sunca.

Ivano Balić

U širi reprezentativni kadar ušao 1999. godine za Kljaićeva mandata. Zbog ozljeda nije zaigrao na međunarodnoj sceni do Svjetskog prvenstva u Francuskoj 2001. Dvije godine kasnije nametnuo se kao vođa hrvatske reprezentacije koju je izbornik Červar doveo do svjetskog zlata u Portugalu.

Lino Červar

Trenerski zanat ispekao je 80-ih godina u umaškom Istraturistu, a prve zapaženije uspjehe postigao s talijanskom reprezentacijom potkraj 90-ih. Iako je bilo razvikanijih kandidata, Gobac mu je 2000. dao Zagrebovu klupu. Nakon Milkovićeva kraha u Švedskoj 2002., preuzeo reprezentaciju i postao najuspješniji hrvatski trener.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 13:24