DAN NAKON POBJEDE

Ivica otkrio kako ostati prvi sve do kraja...

Dan nakon četvrte pobjede u Wengenu Kostelić je već putovao prema Kitzbühelu, ali mislima je još uvijek bio na ‘skijaškom Wimbledonu’
 AFP

ZAGREB - Umor, pozitivan umor. Onaj ugodan osjećaj kada nakon dobro obavljenog posla osjećate svaki mišić, moždanu vijugu ili oboje, ali znate da ste ostvarili zacrtano. Tako se jučer osjećao Ivica Kostelić, trenutni skijaški Dominator . Svijet je vidio i većinom obožavao Herminatora, za neke je Herman Maier bio i ostao sportsko-medicinsko čudo za sva vremena, ali stiglo je vrijeme za novu žutu kacigu na svjetskom skijaškom vrhu, kako su to primijetile jedne austrijske novine.

- Umor je svakako prisutan, i to baš taj pozitivni. Ispunjava me što sam ovog vikenda ostvario sve što sam poželio - izreferirao je najbolji skijaš svijeta dok se nalazio na putu iz Wengena u Kitzbühel.

Prokletstvo skijaške sezone, pogotovo siječnja, takvo je da nema vremena za slavlje. Već tradicionalna čaša šampanjca je maksimum, pa čak i nakon veličanstvenog vikenda kakav je bio ovaj wengenski. Na meniju je bio put od 350 kilometara, a u glavi još uvijek najbolji vikend karijere u Svjetskom kupu. Slalomska staza koju bi si, da može, vjerojatno preselio u dnevnu sobu i pretvorio u vlastiti poligon za treniranje ponudila je još jednu čistu skijašku perfekciju.

- Kao što Razolliju odgovara sljemenska staza, tako meni paše Wengen koji ima sve što jedan slalom treba imati. Sjećam se da sam kao klinac uživao gledajući snimke na televiziji, a ljubav traje od dana kada sam tamo osvojio prve bodove 2001.

Dvije slalomske vožnje iz snova, ona kombinacijska i druga u specijalnom slalomu, dokazale su da teze o Ivičinom skijanju, koje je drugačije od drugih, nisu samo pristrane ocjene nastale nakon gledanja kroz kockaste naočale. Tko imalo razumije skijanje, u određenim je Kostelićevim zavojima ovog vikenda morao vidjeti čaroliju svojstvenu samo posebnima. Dovoljno je bilo pogledati vertikalu uoči posljednje strmine u nedjelju, koju je odskijao s nestvarno direktnom linijom, ili najteži zavoj u ciljnoj ravnini Gipsova kombinacijskog slaloma. Na njemu su se spustaši slamali, solidni slalomaši kasnili, izvrsni slalomaši ga s mukom prolazili, a Profesor je u njemu ubrzao... Magično!

Ljubav Wengena i Ivice dovela ga je u društvo najvećih pojedinaca bijelog cirkusa u povijesti. Kostelić i sam kaže da je s četiri pobjede sjajno dijeliti treće wengensko mjesto s Klammerom i iza sebe ostaviti velikog Ingemara Stenmarka.

- Baš smo jučer pregledavali obeliske i našli smo da je jedino Stenmark uspio dva puta pobijediti u slalomu u Wengenu. To je baš “fora” - prokomentirao je Ivica.

Još će veća fora biti uspije li se Kostelić zadržati u ovoj dominatorskoj formi što dulje. Međutim, i sam je svjestan da je ovo posebno stanje koje ne može trajati vječno.

- Točno je da sam dominantan posljednjih tjedana. Kada bih u ovakvoj formi mogao skijati do kraja sezone, onda ne bi bilo dvojbi što se ukupne pobjede tiče, ali nemoguće je tako skijati do kraja ožujka. U siječnju sam uvijek skijao dobro i uvijek smo pokušavali tempirati formu za ovaj dio sezone. Cilj je zadržati ili povećati prednost dok sam u najboljoj formi i onda držati distancu do kraja sezone - zaključio je prvi skijaš svijeta.





Janica o Svjetskom kupu: Tišina je najbolji savjet za Ivicu

Pitali smo Ivicu Kostelića je li osvajanje Velikog globusa tema njegovih razgovora sa sestrom Janicom. Ipak je ona to prošla. I to tri puta...

- Ne, niti jednom riječju nije to spomenula.

Budući da je euforiji zabranjen ulaz, takav Janičin stav vjerojatno je najispravniji.

- Da, možda je ta tišina, zapravo, najbolji savjet - otelo se Ivici.

Preostale utrke Svjetskog kupa

21. - 23. siječnja Kitzbühel (superveleslalom, spust, slalom i kombinacija)

25. siječnja Schladming (slalom)

29 - 30. siječnja Chamonix (spust i superkombinacija)

5. - 6. veljače Hinterstoder (superveleslalom i veleslalom)

26. - 27. veljače Bansko (superkombinacija i slalom)

5. - 6. ožujka Kranjska Gora (veleslalom i slalom)

11. - 13. ožujka Kvitfjell (dva spusta i superveleslalom)

16. - 19. ožujka Lenzerheide (spust, superveleslalom, veleslalom i slalom)

Razlike na vrhu u zadnjih 5 sezona

2006. - 404 boda

1. Raich 1410

2. Svindal 1006

2007. - 13 bodova

1. Svindal 1268

2. Raich 1255

2008. - 111 bodova

1. Miller 1409

2. Raich 1298

2009. - 2 boda

1. Svindal 1009

2. Raich 1007

2010. - 106 bodova

1. Janka 1197

2. Raich 1091

Jedno haklanje čini razliku između nula ili sto bodova

Postali smo neskromni, ali svejedno se nadamo: nakon Kitzbühela bi prednost mogla biti i iznad 300 bodova

Kako do Kristalnog globusa? Ivičina teza o skupljanju što više bodova dok je forma na vrhuncu jedina je ispravna računica. Možemo vračati i čarobirati, ali skijanje je takav sport u kojem nekoliko centimetara, jedno “haklanje” vrata ili rupa na stazi čine razliku između sto ili nula bodova.

Do kraja siječnja, u kojem se još može osvojiti maksimalnih 700 bodova, Kostelić bi mogao napraviti veliki korak k toliko željenom trofeju. Već predstojeći vikend u Kitzbühelu Ivica će imati priliku podići prednost. Brojke su nezahvalna stvar, ali stvaranje 300 bodova “fore” sljedećeg ponedjeljka ne bi bilo nemoguća misija. Do početka Svjetskog prvenstva na rasporedu su još i Ivici nikad pretjerano dragi slalom u Schladmingu (dva postolja i ozljeda koljena 2004.) te po dvije utrke u Chamonixu i Hinterstoderu.

Četiri “post SP-ovske” stanice Svjetskog kupa su nepoznanice ili Ivici malo manje odgovaraju. Bansko doživljava mušku premijeru, u Lenzerheideu je Ivica vozio samo dva slaloma (10. i 12. mjesto), a Kranjska Gora i pogotovo Kvitfjell nisu na listi omiljenih mu skijališta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:25