HRVATSKO 'HRABRO SRCE'

Igor Vori odmara jedino kad zaradi isključenje

Izbornik Lino Červar Igoru Voriju mora podići spomenik. Još od Atene 2004. svaku utakmicu na svakom turniru igra gotovo 60 minuta u oba pravca
 Damir Krajač / Cropix

GRAZ - Tri su teške utakmice iza hrvatskih rukometaša, jedini su s punim plijenom od četiri boda našli put od prvog kruga do nove faze natjecanja. Kao i obično, isti mu igrači podnose najveći teret iako je značajno pomladio reprezentaciju.

Nakon iscrpljujuće posljednje utakmice s Rusijom, Mirko Alilović je rekao:

- Već sam sad potpuno iscrpljen. Maksimalna koncentracija jede energiju.

Pred našim je igračima još, nadamo se, pet utakmica zaključno s finalom. Ako se požalio vratar reprezentacije, što bi onda trebao reći Igor Vori, igrač koji je, bez sumnje, najviše opterećen u momčadi stalnim hrvanjem na crti s divovima iz suparničkih obrana.

Tuku, udaraju i štipaju

Ništa, u pravilu se Vori ne žali iako je nakon svake utakmice priča ista:

- Tuku, udaraju, guraju i štipaju, a ja im vraćam koliko mogu.

A koliko on stvarno može (podnijeti) - ne bi ni najgori “tovar”.

U prve tri utakmice Vori je odigrao nešto više od 176 minuta (dakako, od raspoloživih 180). Odmarao je nepune četiri minute te još one dvije kad je zaradio jedino isključenje u utakmici s Rusijom. Jedini koji je odradio istu minutažu je mladi Manuel Štrlek (čak i koju sekundu više), no njegov je posao i u obrani u napadu kudikamo lakši nego Vorijev čiji je posao često sličan hrvanju grčko-rimskim stilom. Iako je Červar tradicionalnu 3-2-1 obranu pretvorio u 6-0, Vori često igra prednjeg u 5-1 obrani. Drugim riječima, bez predaha je punih sat vremena i pod punim opterećenjem.

U takvoj je konstelaciji u igri ipak ostao u drugom planu što se broja postignutih pogodaka tiče.

Štrlek najbolji strijelac

I u tom je segmentu najbolji - Manuel Štrlek sa 14 postignutih pogodaka iz samo 17 pokušaja! Čudo od djeteta koji s krila i iz kontri zabija manirom najiskusnijeg igrača. Igrač budućnosti i nada hrvatskog rukometa. Već na prvom svom velikom natjecanju konkurira za kategoriju najboljeg strijelca turnira. Dogura li Hrvatska do polufinala i završnice, konkurirat će i za najbolju sedmorku turnira kao i Alilović koji je treći po minutaži iza Štrleka i Vorija. On je imao 43 obrane od 109 udaraca upućenih na njegova vrata. Dakako, nije samo njegova zasluga, odlična mu obrana olakšava posao.

Balić: Može li i nama Austrija nauditi? Budite ozbiljni

Nakon što su pomalo iznenađujuće iz turnira kao četvrtoplasirani u skupinama ispale Švedska i Mađarska, domaćin Austrija napravio je ipak najveću senzaciju - pobijedio je i izbacio favoriziranu Srbiju. Austrija je počela živjeti rukomet na svom prvom natjecanju u povijesti.

Lako za njih, napravili su veliku uslugu Hrvatskoj koja tradicionalno sa Srbima igra opterećeni rukomet, a Austrijanci bi trebali našima biti lak zalogaj. A sebi kao domaćinu napravili su još jednu uslugu jer se u Beču neće igrati utakmica visokog rizika.

Potvrda je to da je svaka momčad na Euru potencijalno opasna. Austrijanci bi i našima mogli nauditi?! O tom se Balić izjasnio na sebi svojstven način:

- Budite ozbiljni, molim vas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 03:36