'TREBALA JE BITI VIŠA'

Dizajner 'staze smrti' žali zbog preniske ograde

'Dizajnirao sam šest staza i s nijedne nitko nikada nije izletio'
 AFP

ZAGREB - Smrt gruzijskog sanjaša Nodara Kumaritašvilija ostat će mračna sjena nad Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru, organizatorima skijaškog natjecanja, ali i osobe koja je dizajnirala stazu. Zgrožen smrću mladog sportaša, oglasio se Udo Gurgel, tvorac ledene padine u Whistler.

- Dizajnirao sam šest staza i s nijedne nitko nikada nije izletio - u startu se Gurgel opravdao Bildu.

Pregledavajući snimku nesreće zaključio je da nije problem u zavojima i da se oni nemaju zašto mijenjati već da bi trebalo povisiti zaštitnu ogradu na tom dijelu.

- Inače se na tom dijelu staze vozi oko 100 km/h, a Nodar je jurio kao ispaljen iz pištolja i nije mogao održati kontrolu - izjavio je, ali i još jednom dodao da bi ograda morala biti viša, što znači da sudačka ekspertiza nije bila u pravu kad je svu krivnju prebacila na nesretnog Gruzijca.

Najveći sanjkaš u povijesti, Georg Hackl, osvrnuo se na nesreću.

- To je najbrža staza na svijetu i svima nam je bila izazov, ali savladali smo ga. Svi smo je znali napamet, pa i Nodar. Greške poput njegove se događaju. Njihov je posao zaštititi vozače! Trebali su postaviti višu ogradu - žestoko je kritizirao organizatore Hackl.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 02:47