VRLO ČUDAN IZBOR

Blankino srebrno na OI za Laureus je poraz!

Blanka Vlašić nominirana za povratnicu godine
Zagreb, 310809.Atletski stadion Mladost.IAAF Grand Prix 2009 Zagreb.Na fotografiji: Blanka vlasic.Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
 Ronald Gorsic / CROPIX

ZAGREB - Laureusovo proglašenje najboljih sportaša posljednjih godina se prometnulo u jednu od najprestižnijih nagrada u svijetu sporta. Organizacija kojoj je počasni pokrovitelj Nelson Mandela, predsjednik Edwin Moses okuplja ukupno 46 velikana sporta koji će od nominiranih u različitim kategorijama izabrati pobjednike. Nominacije su određene na osnovi glasova novinara, urednika i televizijskih voditelja iz 105 zemalja svijeta, ali sam Laureus je ponudio osobe koje se mogu nominirati.

Eh, sad, vjerovali ili ne, Blanka Vlašić se u njihovu izboru našla među šestero kandidata od kojih će izabrati “povratnicu ili povratnika 2009. godine”. Vjerojatno ni vama nije jasno kako se našla u društvu osoba koje su se vratile sportu nakon višegodišnje mirovine ( Lance Armstrong) ili porodiljnog ( Kim Clijsters). Ili kao što je 2002. tu nagradu zaradio Ivanišević zbog veličanstvenog povratka i osvajanja Wimbledona, ili kao što se nekada Janica Kostelić trijumfalno vraćala nakon teške ozljede.

Obrazloženje uz Blankinu nominaciju, iz kojeg se može iščitati zašto je smatraju povratnicom, je zapanjujuć, za najbolju hrvatsku sportašicu vjerojatno i frustrirajući: “Nakon razočaravajuće 2008. u kojoj nije uspjela osvojiti olimpijsko zlato i milijun dolara vrijedan jack-pot Zlatne lige za najmanju razliku - broj rušenja na pobjedničkoj visini - Blanka se furiozno vratila u 2009. i postala svjetska prvakinja te postavila osobni rekord u razmaku od 11 dana”.

Dakle, Laureus, organizacija koja bira najveće dosege u sportu Blankinih 205 iz Pekinga i srebrnu olimpijsku medalju procjenjuju podbačajem koji izaziva “comeback of the year”. Istina, Blanka je u Kini bila favorit za zlatnu medalju, očekivala se pobjeda i u šestom kolu Zlatne lige. Istina, moglo se i bolje. Ali takva sezona ne smije se podcijeniti i proglasati razočaranjem. Barem bi društvo u kojem su Beckenbauer, Becker, Bubka, Coe, Comaneci, Freeman, Häkkinen, Indurain, Michael Johnson, Klammer, Navratilova, Nemov, Spitz, Witt trebali to znati. I gurnuti Blanku u konkurenciju za najbolju sportašicu u 2009. godini.

Ovako, među šest djevojaka koje kandidiraju za najbolju u 2009. je Shelly Ann Fraser, osvjačica zlata na 100 m u Berlinu, koja nije bila ni blizu da postane najbolja atletičarka svijeta. Ostale koje su dogurale do nominacije nisu sporne: atletičarka Sanya Richards, plivačice Britta Steffen i Federica Pellegrini, tenisačica Serena Williams i alpinka Lindsey Vonn.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 10:33