OČEKUJE SE 10.000 LJUDI

Hoće li Blanka srušiti rekord Spaladiuma?

Blanka Vlašić u nedjelju će jurišati na pobjedu na svojem, splitskom skakačkom mitingu
Zagreb, 310809.Atletski stadion Mladost.IAAF Grand Prix 2009 Zagreb.Na fotografiji: Blanka vlasic.Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
 Ronald Gorsic / CROPIX

SPLIT - U suši velikih sportskih događaja u Splitu, atletski miting najboljih svjetskih skakačica u vis s najboljom hrvatskom sportašicom Blankom Vlašić u glavnoj ulozi, u nedjelju (18 sati) u Spaladium Areni označen je kao prvorazredni spektakl.

U iščekivanju atletskog Kontinentalnog kupa koji je na rasporedu 4. i 5. rujna, skakački miting Slobodne Dalmacije poslužit će kao uvod, zagrijavanje za pravu ljetnu atletsku poslasticu.

- Kamo sreće da imamo više sportaša poput Blanke i natjecanje kao što je ova smotra najboljih skakačica u vis. Lani smo imali deset tisuća gledatelja, a ove godine očekujemo da će kapacitet dvorane od 11.000 biti ispunjen - kaže Renco Posinković, proslavljeni hrvatski vaterpolist, a danas menadžer u Spaladium Areni.

Nakon Velike dvorane SC Gripe, miting se lani preselio u Spaladium Arenu i to se odmah u startu pokazalo kao pravi potez.

- Blanka Vlašić i sve ostale sudionice mitinga imat će puni komfor i sve uvjete za postizanje velikog rezultata, pa i svjetskog rekorda ako Blanka bude imala svoj dan. U Spaladiumu se može postići paklena atmosfera koja sportaše tjera do njihova maksimuma - objasnio je Posinković.

U sportskom smislu šteta je samo što neće biti Njemice Ariane Friedrich, koji bi sigurno motivirala Blanku na najveća postignuća.

- Kad skačem pred splitskom publikom, onda mi ne treba dodatni motiv, a miting je u Spaladiumu poseban i meni drag jer mi je na pet minuta od kuće - kaže Blanka Vlašić.





Svi se nadaju da će dvorana biti ispunjena do vrha i da će atmosfera biti prava feštarska.

Kapacitet dvorane za ovakvo atletsko natjecanje iznosi 11.000 gledatelja, a lani je Blankinu pobjedu sa skokom preko 2,02 m uživo vidjelo oko deset tisuća gledatelja. Split se bori da bude rekorder po najgledanijem atletskom mitingu s jednom disciplinom. Skakački miting u Stockholmu sa 9482 gledatelja drži primat ove sezone.

- Ljudi su prepoznali ovaj miting, posebno zbog Blanke koju uvažavaju te je vole vidjeti u svom gradu. Uspjeli smo pronaći formulu da cijena ulaznica bude prihvatljiva, što je izuzetno važno u ovo vrijeme recesije. Priznanje smo dobili i od IAAF-a jer smo dobili termin u kojem nema drugog mitinga pa u nedjelju očekujemo pravi atletski spektakl - rekao je šef organizacijskog odbora Ivan Veštić.

Ulaznice po 20 kuna, a na dar knjiga o Blanki

Ulaznice za miting prodaju se po 20 kuna na blagajni Spaladium Arene i u prodajnom centru Joker. Organizatori očekuju veliki interes. Pripremljene su i nagrade za najbrže kupce. Nakladnička kuća Profil, uz tvrtku Meggle, koja je sponzor mitinga, osigurala je za prvih 400 kupaca ulaznice knjige o Blanki Vlašić (‘Blankina priča’ i ‘Blanka 2000.’), i to za samo jednu kunu. Veliki interes za ulaznicama vlada i u školama s područja Splita, ali i diljem Dalmacije. (A. O.)

Friedrich radije u Dessau nego u Split

U srijedu je stigla definitivna potvrda da europska dvoranska prvakinja u skoku u vis Ariane Friedrich izbjegava obračune s najboljom na svijetu Blankom Vlašić. Bez obzira na visoku novčanu ponudu iz Splita, Friedrich se odlučila za mali miting u njemačkom Dessauu koji je na rasporedu ove subote, dan prije natjecanja u Spaladium Areni. Friedrich je ove sezone dvaput skakala i pobijedila sa 195 i 200 cm, a prije SP-a u Dohi skakat će još na prvenstvu Njemačke 28. veljače. (hsl)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 09:30