ZLATO U BARCELONI

Blanka: Samopouzdanje mi je bilo na nuli

Nakon rušenja na 195 i 197 cm Blanka se kao lavica borila i izvukla proskočivši 201 u prvom te 203 u drugom pokušaju
 AFP

BARCELONA - Europsko zlato na papiru je manje vrijednije od svjetskog, ali Blankin uspon na vrhu Montjuica izboren je u fenomemalnoj borbi. Nakon što je u prvom pokušaju rušila i na 195 i na 197, a 199 cm jednako kao i dotad savršena Ariane Friedrich preletjela „bez greške“, bila je u teškoj situaciji.

Prvi put vjetar koji počeo tresti letvicu prije nego što se odrazila, a drugi put tehnička pogreška, gurnuli su je u sjeni njemačke skakačice. No, vratila se u igru kada se zašlo u „ozbiljne“ visine, kada se uspelo preko dva metra. Friedrich je u prvom naletu rušila na 201, Blanka nije i iz nje izašla bujica emocija. Počela je slaviti, iako natjecanje nije bilo gotovo. Uz agresivni uzvik „toooo“ i mimikom popraćenu poruku „ne čujem dobro“ osjetila je da se izvukla, iz gubitničke pozicije prešla je u dobitnu. Ipak, Friedrich je uzvratila u trećem pokušaju i dramu produžila do 203 cm.

Izneađujuće se u njihovo društvo ugurala Šveđanka Emma Green koja je prvi put u životu izborila ulaznicu za klub „dva metra“ (201 cm), a zahvaljujući tom letu u drugom pokušaju sebi prigrabila srebro, a Friedrich gurnula na treću stepenicu pobjedničkog postolja.

Spomenuli smo za Blanku nekarakteristično agresivno slavlje nakon 201, ali to nije bilo ništa prema emocijama koje je izbacila nakon preskočenih 203 centimetra u drugom pokušaju.

Blanka je u velikoj, možda i najvećoj borbi u desetgodišnjoj seniorskoj karijeri na veličanstveni način došla do svoje prve medalje s europskih prvenstava.

Neočekivano rano otpala je dotad uvjerljiva Ruth Beitia. Na 197 centimetara pritisak oko 40 tisuća gledatelja bio je prevelik te je Španjolka jedina od finalistica koje su ove sezone letjele preko dva metra ostala bez medalje. Tia Hellebaut se od obrane naslova oprostila kada je zatrudnila prije dvije godine. U finalu je skočila najbolje ove sezone 197 cm.

No, nama je najzanimljivija Blanka, kao i njeno viđenje onoga što se u Barceloni događalo. Njena iskrena izjava samo je dokaz koliko joj ovo zlato znači.

- Ovo nije laka sezona za mene, nisam sva svoja. Samopouzdanje mi je bilo na nuli večeras, mučila sam se kod svakog skoka, ali srećom uspjela sam.

Rezultati:

1. VLAŠIĆ (HRVATSKA) 203

2. Green (Švedska) 201

3. Friedrich (Njemačka) 201

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 13:24