KRALJICA VISINA

Blanka: Prestala bih trenirati da ne mogu skočiti novi svjetski rekord

Kraljica kraljice sportova priprema se za dosad neostvaren pothvat - treće uzastopno zlato na svjetskim prvenstvima
 Vladimir Dugandžić / Cropix

ZAGREB - Zimski san za Blanku Vlašić odavno je završio. Zapravo, nikada ga nije ni usnula. Jedino su ljubitelji atletike i Blankini fanovi bili zakinuti za njene skokove, zapravo letove. U dvorani se nije natjecala jer je skovan pakleni plan za sljedeća dva ljeta. Pakleni jer se zna što još nedostaje u Blankinoj ogrlici uspjeha, ali i zato što su treninzi naporniji nego ikada prije.

- Umorna sam, jako sam umorna jer prolazi peti od šest tjedana najintenzivnijeg mogućeg rada. Radimo bazu za ovo ljeto, ali i za olimpijsku godinu - objasnila je Blanka što se s njom događanja posljednjih tjedana i odmah riječi nadopunila djelom...

- I da odmah triput kucnem u drvo, nemam nikakvih problema s ozljedom. Jedino umor, ali to je zdrav umor jer znam za što se pripremam. Imala sam i problema s virozom, držala me dvadeset dana, ali sve smo nadoknadili.

Blanka je standardna. Zanimljiva i vrckava u odgovorima, ali na distanci kada su u pitanju konkretne stvari. Tako ni o ciljevima nije govorila, ali i ne treba jer onaj tko iole prati atletiku zna što je najbolja atletičarka svijeta u 2010. godini osvojila u prethodnih 11 godina i što joj nedostaje. Vitka Splićanka još nije bila svjetska rekorderka, olimpijska prvakinja, a niti jedna skakačica u vis još nije triput zaredom bila najbolja na planetu. Prije četiri godine osvojila je Osaku, prije dvije ohladila Arianin Berlin pa će u prvim danima rujna u Daeguu napadati hat-trick.

- Čim to nitko nikada nije napravio, znači da je iznimno teško. Moja namjera je biti bolja nego prošle godine, a ostale ciljeve postavljat ćemo u hodu. Naravno, vrhunac forme, svoja top izdanja, očekujem na Svjetskom prvenstvu.

Oni koji Blanku prate čitav niz godina primijetili su i da nevoljko odgovara na pitanja o svjetskom rekordu. Nedajbože da se počne razgovarati o kalkulacijama. Ipak, za nedavnog boravka u SAD-u progovorila je o rekordu i pomalo zažalila što je te čarobne zagrebačke večeri na “Hanžeku” letvicu postavila na 208, a ne na 210 centimetara. Bio je to savršen dan. Sada čekamo novi pa da konačno Stefku Kostadinovu strpamo u ladicu i zatvorimo jednu priču.

- Automatski izgovaram naučene odgovore, bez duše. Pitaju me gdje god se pojavim i što da im drugo odgovorim. Umorna sam od tih pitanja. Naravno da razmišljam o njemu, prestala bih trenirati da mislim da ga ne mogu preskočiti. No, to su pozitivna razmišljanja. Preskočila sam 208 cm i naravno da mislim da mogu još bolje skočiti. A što se tiče tog skoka na “Hanžeku”... Danas mi je žao, ali onda mi se činilo najboljom odlukom staviti letvicu na 208 cm. No, što sada? Idemo dalje i čekamo novi savršen dan. Možda ću preskočiti rekord, a možda se on i ne dogodi. Nemam vam što drugo reći.

Blankina sezona počet će 15. svibnja u Šangaju. Ženski skok u vis ove godine Dijamantnu ligu otvara u Kini, a ne kao lani u Dohi.

- Bit ću još umorna od treninga, ali neću ići u Kinu ako ne budem spremna za skok preko dva metra. Plan je da skačem jednom tjedno. Bude li raspored natrpaniji, uslijedit će duža regeneracija u Splitu. Imam snage i za tri mitinga tjedno, ali nemam potrebe dokazivati se na takav način.

Nema potrebe ni žaliti za dvoranskom sezonom, iako bi kolekciju medalja najvjerojatnije upotpunila i zlatnom medaljom namijenjom europskoj prvakinji.

- Baš sam se odmorila od putovanja i čim je započela, shvatila sam da je to bio odličan potez. Odmak mi je bio nužan. Bilo mi je čudno, ali većina dvoranskih natjecanja ionako je prilično depresivna, samo sa skokom u vis. Nedostaju im šarm i šušur.

U 2012. godni ipak neće primijeniti isti recept.

- Ma kakvi, sigurno ću skakati jer je na rasporedu Svjetsko prvenstvo. Osim toga, SP je u Istanbulu.

Varate se ako mislite da je i Blanka začarana sudbinom Onura i Šeherezade.

- Vjerujte mi, niti jednu epizodu nisam pogledala. Sviđa mi se što je tamo lijepo vrijeme pa možda ostanem i na odmoru nekoliko dana.

Zbog fotki ostala bez Disney Worlda

Umjesto dalekih putovanja, Blanka je izabrala uređenje novog stana

ZAGREB - Dio ožujka Blanka je provela u Floridi, u Disney Worldu, ali ništa od atrakcija u najvećem zabavnom parku na svijetu nije vidjela.

- Snimanja su trajala četiri dana, a iako sam bila smještena u Disney Worldu, nisam stigla niti do jednog zabavnog parka. Baš kad sam se spremila za uživanje posljednjeg dana, javili su nam da nisu zadovoljni fotografijama napravljenim prvi dan i sve smo morali ponavljati. Bilo je vrlo zanimljivo, ali raspored je bio pretrpan da bih se stigla zabaviti.

Ameriku će posjetiti i u lipnju, kompozicija Dijamantne lige zastat će u New Yorku.

- Ne privlači me previše, vjerojatno zato što znam da me čeka dugo putovanje. U sezoni me najviše interesira Svjetsko prvenstvo, ali i miting na Prokurativama trebao bi biti zanimljiv.

Sezona će pokazati hoće li se što promijeniti u Blankinu tretmanu na velikim atletskim natjecanjima jer dolazi kao najbolja atletičarka svijeta. No, njen status je i ranije, uglavnom, bio onakav kakav dolikuje kraljici kraljice sportova.

- Ne znam hoće li se išta promijeniti. Možda je s time povezano to što sam, mislim, jedina atletičarka u posljednjoj verziji Adidasove reklame.

Prije dva proljeća Sjedinjene Države, ali tada Los Angeles, bile su mjesto radnje i Blankine unutarnje borbe iz koje je izišla kao velika pobjednica...

- Ma ja svakodnevno vodim borbe sa samom sobom, samo što je onda situacija bila specifična.

Naglasila je da su putovanja razlog zbog kojih je pogodila s propuštanjem dvoranske sezone. Ista stvar je ometa i kada su u pitanju odmori na dalekim odredištima. Ove zime mogla si je priuštiti takav luksuz, ali ipak je ostala doma...

- Zašto bih išla kada mi je u Hrvatskoj jako lijepo - odgovorila je pitanjem i nastavila:

- Nekoliko puta sam sve isplanirala, ali se nisam mogla prisiliti da krenem. Rekla sam vam već da me putovanja iscrpljuju. Nisam ništa posebno radila ove zime osim što sam se “zabavljala” preseljenjem u novi stan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:12