BLANKA U STOCKHOLMU

Ako ne svjetski, past će bar rekord dvorane

Večeras u 19.40 Blanka skače na mitingu u Stockholmu
 Damir Krajač / Cropix

ZAGREB - Mini turneja Blanke Vlašić koja uključuje Njemačku i Švedsku završit će večeras mitingom u Stockholmu. Za razliku od Arnstadta, gdje je skočila novi hrvatski dvoranski rekord od 206 cm, Globen Arena poprište je cjelokupnog atletskog mitinga, a ne samo natjecanja u skoku u vis.

Sa zanimanjem iščekujemo reakciju Blankina tijela i duše samo četiri dana nakon što je napravila još jedan skok prema svjetskom dvoranskom rekordu. Od rezultata Kajse Bergqvist sada je dijele samo dva centimetra, a ako joj ove srijede ne oduzme svjetski dvoranski rekord, možda će joj preoteti rekord dvorane. Prije sedam godina Bergqvist je u Globusu preskočila respektabilna 203 centimetra.

Jedino će joj nedostajati barem kakva-takva konkurencija. Među prijavljenima nema Svjetlane Školine koja ju je na mitingu u najstarijem gradu bivše Istočne Njemačke dopratila do visine od 202 cm. Za drugo mjesto borit će se Irina Gordejeva i Chaunte Howard koje su tamo preskočile po 196 cm.

Inače, uvjerljiv start u sezonu nije ništa novo za sve koji prate svjetsku prvakinju. Kako sama Blanka često naglašava da je operacija štitnjače u zimu 2005. podijelila njezin život na “prije” i “poslije”, tako je od 2006. Blanka krenula već uvodnim natjecanjem bacati rukavicu izazova konkurenticama. Nakon godinu dana pauze željela je svima pokazati da se vraća jača, spremnija i bolja nego ikada, pa je već na prvom natjecanju u Moskvi, u domu najjače škole skoka u vis, preskočila dva metra.

Visašice vrlo rijetko već na otvaranju godine skaču tako visoko, a Blanka je pokazala da je to moguće raditi u kontinuitetu i da zbog toga neće patiti kasnija natjecanja. U posljednjih pet zima samo 2007. već na premijeri nije preletjela dva metra, a svaki put je u tjednima koji su slijedili napredovala za nekoliko centimetara u odnosu na taj rezultat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 07:30