BRANKO IVANKOVIĆ

‘Mamić me nije zvao. Barem ne još...'

Dinamo ima trenera i samim time nisam kandidat. E sad, hoće li se što promijeniti, to ovisi o ljudima iz kluba. Za neke konkretne stvari treba najprije sjesti za stol, vidjeti što imamo, kakve su nam želje i ciljevi te naposljetku pronaći koncepciju kako ih ostvariti. To bi trebao biti neki dugoročni plan - kaže Ivanković
 Damir Krajač / Cropix

U četvrtak je dotakao tlo na Plesu i time službeno okončao avanturu u Kini. Branko Ivanković u svoj se Varaždin vratio kao strateg aktualnog prvaka najmnogoljudnije zemlje na svijetu. Nije loše, priznat ćete. A da Zdravko Mamić nije jedini koji mijenja trofejne trenere, profesor se uvjerio i u Kini.

- Rezultati su bili na razini, za razliku od pojačanja koja sam dobio. Bila je specifična situacija pa smo na kraju odlučili da svatko krene svojim putem - pojasnio je Ivanković razloge naprasnog odlaska iz Shandong Lunenga. S istoka Kine nosi lijepe uspomene i potvrdu da je napravio dobar posao.

83 posto za ostanak

- U jednom televizijskom izjašnjavanju čak 83 posto gledatelja tražilo je moj ostanak - ponosno će Tanac.

Nije loše, pogotovo ako se uzme u obzir da je u regiji u kojoj je Ivanković radio, nastanjeno ni manje ni više nego 90 milijuna žitelja. Model rastanka izmamio je osmijeh na lice našeg trenera.

- Isplatili su mi sve što mi je pripadalo po ugovoru i imam ”čiste papire”. Dakle, već sutra mogu uzeti novi klub - otkrio je Ivanković.

U prijevodu, ništa ga ne sprečava da preuzme Dinamo.

- Znam da vas to zanima, ali oko toga nema ništa novoga. Iz Maksimira me nitko nije zvao. Ni Zdravko Mamić ni itko drugi. Barem ne još.

Imali su ljudi valjda posla ovih dana, ali smo sigurni kako će se s izvršnim predsjednikom vidjeti u srijedu na finalu Kupa u Varaždinu.

Vaha je još uvijek trener

- Bit će mi drago. Zdravko je prije svega moj prijatelj. Naš odnos imao je uspona i padova i puno različitih situacija, ali prije svega mi smo bili i ostali prijatelji - ponosno je istaknuo.

A taj će prijateljski odnos možda začiniti novom poslovnom suradnjom. Ivanković se nameće kao favorit za Vahina nasljednika.

- Dinamo ima trenera i samim time nisam kandidat. E sad, hoće li se što promijeniti, to ovisi o ljudima iz kluba. Za neke konkretne stvari treba najprije sjesti za stol, vidjeti što imamo, kakve su nam želje i ciljevi te naposljetku pronaći koncepciju kako ih ostvariti. To bi trebao biti neki dugoročni plan - kaže Ivanković, koji se priklonio mišljenju onih da je Dinamo podbacio u ovoj sezoni.

No, profesor nije gurnuo priču o “1-0” i stao na tome, već je tezu o lošem Dinamu pokušao argumentirati:

- Uz ovaj kadar se trebalo napraviti nešto više u Europi, jer ovo je najjača momčad u posljednjih pet godina. Znam kako će neki reći da sam ja imao Modrića, Ćorluku i Eduarda, ali ne zaboravite da su oni tada bili na početku karijere. Da, imao sam ih, ali imao sam i obranu s Čaleom, Drpićem i Ettom dok je Vaha imao Tonela, Bišćana i Cufrea. Imao je i Sammira na razini kakvu čekamo četiri godine. Pa Kelavu rekordera, i Badelja koji je izrastao u igračinu. Pa Tomečaka, Vrsaljka... - nabrajao je Ivanković koji je spomenuo i izostanak prepoznatljivog stila igre, nestandardiziranu momčad i gubitak vrijednosti igrača.

PAOK ne može prežaliti

No, kao navijača Dinama najviše ga je zasmetala utakmica s PAOK-om.

- Igra se za proljeće u Europi, a u momčadi četiri beka. Dinamo koji sam vodio imao je u napadu Tadića pa smo razvalili Ajax u Amsterdamu, ili kad smo igrali “au pair” s Werderom. Valjda to nešto govori? - zapitao se Ivankoviću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2024 19:21