TRENERI ZA MAKSIMIR

Svi dobro znaju čemu se mogu nadati, ali nitko ne može odbiti Mamićev poziv

Dok je Vahid Halilhodžić na bolovanju i očekuje da njegovi pravnici raščiste pat-poziciju tumačenja ostavke ili otkaza Dinamovu treneru, Mamić već traži novog šefa svlačionice

ZAGREB - Kakav će biti rasplet najnovije epizode biranja novog trenera nogometaša Dinama, tko će pristati na ulogu Mamićeva avatara na plavoj klupi, novo lice ili provjereni pouzdanik?

Koliko će na izbor Halilhodžićeva nasljednika utjecati pravni rasplet bitke za prevlast u HNS-u, jer Zdravko Mamić je već zamislio da najkasnije u ljeto 2012. izbornički i trenerski položaj u Maksimiru preuzmu Branko Ivanković i Zlatko Kranjčar.

I Kuže bi bio izbornik

Međutim, kad postane oslobođen ugovora s Albancima, jak Mamićev adut u rukavu postat će i Josip Kuže, koji također nije bez HR-izborničkih ambicija...

Analizirali smo izglede petorice kandidata koji se vrzmaju po Mamićevoj glavi, skloniji smo vjerovati da će Vahin nasljednik biti povratnik na Dinamovu klupu koji će se odmah znati prilagoditi samozvanom gazdi nego netko novi s kime će suradnja krenuti od nule.

Sigurno je jedno; trenerova funkcija neće biti samo vođenje momčadi i jurnjava za rezultatom, nego i predstavljanje kluba prema javnosti, promocija zvijezda od čije prodaje se čitav pogon većinski financira, razvoj mladih igrača i pobjeđivanje sa stilom. Dakle, zahtjevi su veći nego u Real Madridu, koji ne živi od prodaje i svoje omladinske škole.

Jurčić sada zna razliku

- Nije lako biti trenerom Dinama - izjavio je nedavno najmlađi kandidat, Krunoslav Jurčić, osvrčući se na svoj prvi, 14-mjesečni mandat završen lani. Znaju to i ostali, uključujući Ćiru, pa ipak razmišljaju o novoj Mamićevoj ponudi za suradnjom.

Kandidati

Miroslav Blažević (76)

Je li dostupan? Nije. Ima ugovor s kineskim nogometnim savezom za vođenje njihove olimpijske reprezentacije, s opcijom da nakon uspješnog plasmana u London 2012. preuzme A-vrstu najmnogoljudnije zemlje svijeta.

Kakav mu je stil? Komunikator. Otvoren prema javnosti, novinarima manipulira omogućujući im da se osjećaju “kao drug Tito”, dok stegu u momčadi drži raznim psihološkim metodama, od tjeranja straha u kosti do tretmana otac-sin. Taktika mu je napadačka.

Kako bi se slagao sa Zdravkom Mamićem? Kao učitelj s učenikom koji ga je nadmašio. Bilo bi to stalno verbalno nadmudrivanje i neminovna paralelna linija zapovijedanja, borba koja mudracu poput Ćire više ne treba, poglavito kad bi svome 25 godina mlađem gazdi morao reći istinu o nekim igračima.

Može li odmah uvesti klub u Ligu prvaka? Može. Iako Dinamo ni kao nositelj dvaput zaredom nije prošao 3. pretkolo Lige prvaka, vjerojatan status nositelja čak i u zadnjem, u 4. pretkolu ovog ljeta, omogućuje uvjetno rečeno lakši put do 10,000.000 eura koliko bi hrvatski prvak zaradio iz Uefina fonda.

Kakvi su mu izgledi da dobije posao? Nikakvi. Sve kalkulacije na tu temu su zapravo “akrobacije bez legitimacije”, kako Ćiro voli nazivati nemoguće misije, čak i kad je on glavni lik istih.

Branko Ivanković (57)

Je li dostupan? Jest. Nedavno je dobio otkaz u Shandong Lunengu, s kojim je prošle sezone osvojio kinesko prvenstvo i to zbog poraza protiv jačeg, južnokorejskog suparnika u azijskoj Ligi prvaka. U Varaždinu čeka Mamićev poziv.

Kakav mu je stil? Profesor. Pedantno slaže uravnotežene formacije ovisno o suparniku i potrebama razigravanja svojih igrača, kojima sustavno traži položaj na kojem će dati maksimum. Autoritet gradi na znanju i spreman je do najsitnijih detalja obrazlagati svoje odluke.

Kako bi se slagao sa Zdravkom Mamićem? Dao bih mu svoju ženu i djecu na čuvanje, toliko imam povjerenja u Branka Ivankovića, kazao je nedavno Mamić. Dvaput su surađivali i rastajali se sporazumno, Brankec je zbog nekoliko stotina tisuća razloga prešao preko prostačkih uvreda impulzivnog šefa, a u trećem pokušaju pilotirao bi dobro mu poznatim, za hrvatske prilike, svemirskim brodom.

Može li odmah uvesti klub u Ligu prvaka? Može. Bio je blizu i u ljeto 2007. protiv Werdera, vjerojatno bi uspio da mu Mamić mjesec i pol ranije nije prodao najboljeg strijelca Eduarda i ključnog braniča Ćorluku. S obzirom na Dinamov povlašteni status u pretkolima, sad bi mu bilo nedvojbeno lakše.

Kakvi su mu izgledi da dobije posao? Veliki, 60%. Ne samo da je jedini od nabrojanih kandidata doslovce slobodan, nego je i dijelom Mamićeva plana za novog izbornika Hrvatske, najkasnije nakon Eura 2012. Dotad bi rutinski vodio Dinamo, pa preselio stubu više, a plavu klupu prepustio Cici Kranjčaru.

Krunoslav Jurčić (41)

Je li dostupan? Jest. Do kraja sezone vodi Lokomotivu, Dinamov satelit klub, odakle bi se samo preselio, točnije, vratio u susjednu trenersku svlačionicu.

Kakav mu je stil? Radoholičar. Izgara sa svojom momčadi dajući joj upute s klupe gotovo svih 90 minuta, poput nekih košarkaških trenera. Na treninzima uporan i zahtjevan. Taktički obrazovan u Italiji, voli se prilagođavati suparniku, kojeg analitično prouči pa mu napada mane.

Kako bi se slagao sa Zdravkom Mamićem? Mamić je jako cijenio Krunin predan rad na treninzima, želio ga je ljetos postaviti za Halilhodžićeva pomoćnika, ali je Jurčić to odbio. Lokomotivu proljetos nije mogao odbiti, iako riskira da mu u životopis uđe ispadanje iz lige. Bogatiji za prethodna iskustva znao bi se ponovno prilagoditi Mamićevim zahtjevima, ali i opuštenije općiti s javnošću.

Može li odmah uvesti klub u Ligu prvaka? Može. Liga prvaka mu je ostala nedosanjani san, nesretno ispadanje od Red Bull Salzburga u 3. pretkolu u ljeto 2009., poraz koji je uvjetovao njegov daljnji odnos s vodstvom kluba i medijima, te poljuljao povjerenje kod dijela navijača.

Kakvi su mu izgledi da dobije posao? Postoje, 30%. Bio bi sigurno najjeftinije rješenje, triput skromniji od Halilhodžića. Međutim, ostane li Lokomotiva u 1. HNL, Mamiću će Kruno biti idealan čovjek za nastavak razvoja mladih Dinamovih nada (starih i novih) u podružnici s Kajzerice.

Zlatko Kranjčar (54)

Je li dostupan? Nije. Ima ugovor s nogometnim savezom Crne Gore, koji formalno istječe 1. lipnja, ali s obzirom na realne izglede za plasman na Euro 2012. Crnogorci će napraviti sve da ga zadrže, a i Cico ima moralnu obvezu odraditi kvalifikacije do kraja.

Kakav mu je stil? Otvoren. Čovjek iz naroda koji nogomet ne mistificira i ne robuje taktičkim shemama, ali kad je to potrebno zna postaviti zatvoreniju formaciju, iako mu je cilj uvijek pobjeda. Ne ustručava se pohvaliti, ali i pokuditi svoje igrače, zahvalan za suradnju s medijima.

Kako bi se slagao sa Zdravkom Mamićem? Kak taubeka dva. Iako su do prije nekoliko godina bili na Ti (čitaj: pas-mater), zbog Zdravkova ponižavanja sina Nike i kritiziranja Cice-izbornika, u međuvremenu je Kranjčar spoznao sve dobro što Mamić radi za klub i držao mu štangu mnogim javnim istupima. Cicin povratak na trenersku klupu Mamiću bi koristio i kao most prema dijelu navijača koji ga bojkotiraju, a i oni ostali bi radije svraćali na stadion nego proljetos.

Može li odmah uvesti klub u Ligu prvaka? Može. Uveo je Dinamo u Ligu prvaka 1999. unatoč porazu 0-1 u prvoj utakmici sa Celticom, no tada su mu produžene ruke na terenu bili prekaljeni asovi poput Prosinečkog i G. Jurića. Ostane li ova momčad na okupu, imat će dovoljno iskustva za prolaz preko suparnika koji zahvaljujući Platinijevim reformama neće biti iz top-liga.

Kakvi su mu izgledi da dobije posao? Mali, 5%. Bilo bi neozbiljno da napusti Crnu Goru cjenkajući se za bogatiji ugovor sa Savićevićem, ne bi to dobro primili ni Dinamovi navijači koji ga većinom obožavaju unatoč svim Cicinim ljudskim i profesionalnim manama (ispadanje iz kupa od Dugog Sela).

Josip Kuže (58)

Je li dostupan? Nije. Vodi reprezentaciju Albanije, koja je na pola kvalifikacija na diobi drugog mjesta u skupini i ne može je naprasno ostaviti, a vodstvo tamošnjeg saveza zadužilo ga je i moralno, spasivši mu život za lanjskog moždanog udara.

Kakav mu je stil? Filozof. Ovu kvalifikaciju ne treba doživljavati pejorativno, naprotiv. Diplomirani pravnik, nogometno školovan u Njemačkoj (Köln). Pobornik ofenzivnog nogometa, opsjednut kreativnom igrom, ali kao i svaki trener, izvedba mu ovisi o kvaliteti igrača u kadru.

Kako bi se slagao sa Zdravkom Mamićem? Uzajamni respekt. Mamić je u međuvremenu spoznao da je Kužu bezrazložno torpedirao nakon prvog domaćeg poraza ujesen 2006. u Šibeniku, iako su mu kasniji Ivankovićevi rekordi u HNL-u dali za pravo. Joža je bio prvi kandidat za klupu i nakon ljetošnje smjene Zajeca, a ofenzivni profil Dinamove momčadi pogodan je za Kužin stil.

Može li odmah uvesti klub u Ligu prvaka? Može. Najveća mrlja prošlog mandata bio mu je neuspjeh protiv Auxerrea u kvalifikacijskom kolu za tadašnju Ligu Uefe, no otpor Arsenalu do 60. minute prve i prijetnja pobjedom do završnice uzvrata pretkola Lige prvaka na Emiratesu dokaz su da zna postaviti igru protiv jačih od sebe. Ispadanje u domaćem kupu od Ivanića opomena je da nikoga ne podcjenjuje, što bi se moglo dogoditi u slučaju nekog egzotičnog suparnika u pretkolima.

Kakvi su mu izgledi da dobije posao? Mali, 5%. Albaniji bi jedino mogao otkazati zbog eventualnih zdravstvenih tegoba i želje za povratkom kući, ali vođenje Dinama je nemjerljivo veći stres od kormilarenja albanskom nacionalnom vrstom i u takvu kontradikciju Kuže se ne bi upustio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2024 21:27