IZVUČEN MAĐARSKI GYÖRI

Zajec: Favoriti smo isključivo zbog imena i tradicije

Nakon što su izbacili Slovence, Dinamo je dobio još jednog protivnika iz zemlje čiji su predstavnici redovite mušterije klubu iz Maksimira
 Damir Krajač / Cropix

ZAGREB - Kuglice ždrijeba u Nyonu pomazile su Dinamo. Put do ostanka u Europi barem do zime, Zagrepčani će tražiti u dvije utakmice s Györom trećeplasiranom momčadi Mađarske. Prvi dvoboj je 19. kolovoza na sjeveru Mađarske, a uzvrat sedam dana kasnije u Maksimiru.

Dobar ždrijeb je ipak relativan pojam u ovom slučaju. Istina, izbjegli su “modri” Paok, Motherwall i Lausanne koji bi bili puno teži protivnici, ali zaključak o “dobroj sreći” smo nosili i nakon saznanja o Šerifu u 3. pretkolu LP-a, pa je završilo kako je već završilo.

- Favoriti smo - podvukao je Velimir Zajec nekoliko trenutaka nakon što je saznao vijesti iz Nyona. No, odmah potom je modri strateg povukao kočnicu:

- Kada kažem da smo favoriti to mislim isključivo zbog imena i tradicije. Eventualno i igračkog potencijala koji posjedujemo.

U postocima, Zeko je svojoj momčadi dao pet posto.

- Meni je najbitnije da ponovimo dvije utakmice sa Šerifom.

Apsolutno se slažemo, ali pod uvjetom da braća Mamić do 19. kolovoza i prve utakmice u Mađarskoj napokon dovedu pravog centarfora koji će stvoriti profit od bezbrojnih prilika koje su se nudile u utakmicama sa Šerifom.

Mađari su, inače, redovite Dinamove mušterije u europskim kupovima, baš kao i Slovenci. Zar nije velika generacija Dinama upravo preko MTK iz Budimpešte otišla u skupinu Lige prvaka 1997.? U Zagrebu je bilo 0-0, u uzvratu 2-0. Isti protivnik stradao je šest godina kasnije (3-1, 0-0), a u međuvremenu su iz pretkola Kupa Uefe ispratili ZTE iz Györa s ukupnih 9-1 u dvije utakmice.

Sam Györ je sličan Šerifu, ali i Dinamu po broju stranaca koje imaju u momčadi. Među njima i bivše nogometaše Osijeka Marka Dinjara i Valentina Babića. Upravo je exkapetan Osijeka najzaslužniji što je Györ stigao do Dinama. Babić je u uzvratu dao gol Montpellieru koji je Mađare doveo do ruleta penala i prolaza u 4. pretkolo Europske lige.

- Internacionalna su ekipa, a prolaz protiv Montpelliera je pokazatelj da nisu bezazleni. U nedjelju ih idem gledati pa ću znati nešto više o onome što nas čeka - rekao je Zajec.

Györi ETO

Klub je osnovan 1904. godine. U svojoj povijesti tri puta je bio prvak Mađarske i četiri puta osvajač Kupa. Više od toga, čak 11 puta, mijenjao je svoje ime.

Igraju na stadionu kapaciteta 16.000 gledatelja, a najveći europski uspjeh im je polufinale Lige prvaka daleke 1965. godine.

U svlačionici imaju čak 24 stranaca i samo pet Mađara, a najvredniji nogometaš je Hrvat Valentin Babić čija je vrijednost procijenjena na 600.000 eura.

Trener je Attila Pintér, a ovog ljeta redove Györa napustilo je 11 nogometaša i stiglo je osam novih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 18:25